Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felavatták az új vezénylési központokat a NATO keleti szárnyán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 4. 8:43

Szeptember 3-án, csütörtökön felavatták az új vezénylési központokat, az úgynevezett integrációs egységeket (NATO Forces Integration Unit – NFIU) a NATO keleti szárnyán – jelentette be Jens Stoltenberg, a katonai szervezet főtitkára Vilniusban.

Felavatták csütörtökön az új vezénylési központokat, az úgynevezett integrációs egységeket (NATO Forces Integration Unit – NFIU) a NATO keleti szárnyán – jelentette be Jens Stoltenberg, a katonai szervezet főtitkára Vilniusban.
Az észak-atlanti szövetség a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi bekebelezésére és az ukrajnai válság fejleményeire reagálva a tavalyi csúcsértekezleten döntött keleti szárnya megerősítéséről.

A szervezet ennek érdekében hozott létre vezénylési központokat Románia, Lengyelország, Bulgária és a három balti ország területén a gyorsreagálású NATO-erők számára.

A litvániai vezénylési központ felavatásán részt vevő Stoltenberg kijelentette, a keleti tagállamokat egyre jobban aggasztja az ukrajnai konfliktus, valamint az ezzel kapcsolatos orosz magatartás.

A főtitkár szerint ugyanakkor a NATO lépése „világos üzenet, hogy egyetlen szövetséges sincs egyedül".
A hat keleti NATO-tagország területén létesített vezénylési központokban 40-40 katona fog szolgálatot teljesíteni. Közülük húszat az adott ország, húszat pedig más szövetségesek fognak adni.

Mivel a NATO és Oroszország közötti szerződés korlátozza a térségbe telepíthető haderőt, az észak-atlanti szövetség úgy kívánja megnyugtatni az orosz expanziótól tartó keleti tagországait, hogy előkészíti a gyorsreagálású NATO-erő számára a terepet.

Ezt a célt szolgálja a most felavatott hat vezénylési központ, és az is, hogy – Ashton Carter amerikai védelmi miniszter júniusi bejelentése szerint – az Egyesült Államok tüzérségi fegyvereket és más katonai felszerelést készül ideiglenesen áthelyezni kelet- és közép-európai országokba.

Az ukrajnai Krím félsziget orosz megszállása és a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus miatt már számos alkalommal felmerült, hogy a három balti NATO- és európai uniós tagállam – Észtország, Lettország és Litvánia -, amelyekben jelentős orosz kisebbség él, szintén orosz agresszió célpontjává válhat.

CímkékNFIU