Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feloldották a tunéziai szükségállapotot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 4. 18:31

A tunéziai elnöki hivatal péntek este bejelentette, hogy az országban feloldották a szükségállapotot, amelyet július elején vezettek be újra, néhány nappal a 38 halálos áldozatot követelő és az Iszlám Állam által vállalt szúszai merénylet után.

„A július 4-én bejelentett és július 31-én meghosszabbított szükségállapot ma, október 2-án véget ér" – adta tudtul az észak-afrikai ország köztársasági elnöki hivatala egy rövid közleményben, amely szerint a rendkívüli intézkedések hatálya pénteken éjfélkor járt le.

A június 26-i szúszai támadás elkövetője gumicsónakon érkezett az Imperial Marhaba és a Szoviva szállodák melletti strandra, egy napernyő alól Kalasnyikov gépkarabélyt húzott elő, és tüzet nyitott a fövenyen pihenő turistákra. Áprilisban a tuniszi Bardo Múzeum ellen követtek el terrortámadást fegyveresek, húsz külföldi halt meg és negyvenöten megsebesültek. Mindkét merénylet elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalta magára.

A július elején bevezetett szükségállapot kivételes jogkörrel hatalmazta fel a rendvédelmi szerveket. A hatóságok megtilthatták a sztrájkokat és „a közrend megzavarására alkalmas" rendezvényeket, ideiglenesen bezárathattak előadótermeket, és megtilthatták szeszes italok árusítását, továbbá minden szükséges intézkedéssel ellenőrizhették a sajtót és minden más kiadványt. Az intézkedéseket sokan vitatták attól tartva, hogy a terrorellenes harc örvén korlátozza a szabadságjogokat és kriminalizálja a társadalmi megmozdulásokat.

Július végén új terrorellenes törvényt is elfogadott a tunéziai parlament, hogy hatékonyabban vehessék fel a harcot a szélsőségesek ellen, de jogvédő szervezetek szerint a jogszabály a kelleténél nagyobb hatáskörökkel ruházta fel a bűnüldöző szerveket.

Tunéziában korábban több mint három évig volt érvényben szükségállapot. Az akkori rendkívüli intézkedéseket 2011. január 14-én, az „arab tavasznak" nevezett tüntetéssorozatok idején – néhány órával Zin el-Abidin ben Ali diktátor elmenekülése előtt – vezették be és 2014 márciusában oldották fel.