Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felújultak a harcok Kelet-Ukrajnában, két ukrán katona meghalt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 11. 8:14

Az elmúlt 24 óra alatt két ukrán katona halt meg, és tíz sebesült meg a kelet-ukrajnai harcok övezetében – tudatta december 10-i, csütörtöki közleményében a kijevi hadműveleti parancsnokság, amely Donyeck környékén nehézfegyverekkel végrehajtott támadásokról, Mariupolnál pedig közelharcról számolt be.

A parancsnokság szerint csütörtökre virradó éjjel több mint 30-szor nyitottak tüzet az Oroszország által támogatott szakadárok a katonai állásokra. Donyeck térségében nagy kaliberű fegyverekkel, gránátvetőkkel és kézi fegyverekkel lőttek a szakadárok Piszki, Novhorodszke és Opitne településekre.

A megyeszékhely nyugati határában lévő Krasznohorivka településre a szeparatisták a minszki egyezmény által tiltott nehézfegyverekkel, azaz 120, illetve 82 milliméteres aknavetőkkel, harckocsikkal és rakétavetőkkel nyitottak többször is tüzet. Krasznohorivkától nyugatra Kurahivka falut is rakéta-sorozatvetőkkel lőtték.
A megyeszékhely és az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros, Mariupol között félúton lévő Novotrojicke településnél közelharc bontakozott ki egy szakadár diverzáns, felderítő csoport és a katonák között. Utóbbiak visszavonulásra kényszerítették az ukrán ellenőrzésű területre behatoló szakadárokat.
A Mariopoltól keletre fekvő Sirokine települést is nehézfegyverekkel lőtték az éjjel az orosz támogatású erők.

A szakadárok golyószórókkal, gránát- és aknavetőkkel, valamint két ízben 122 milliméter kaliberű tüzérségi rendszerrel nyitottak tüzet a 21 hónapja tartó fegyveres konfliktus alatt rommá lőtt, és lakatlanná vált falura.

A donyecki szakadárok „védelmi minisztériuma" szerint az ukrán hadsereg az elmúlt 24 óra alatt 9-szer sértette meg a tűzszünetet.
100 milliméternél nagyobb kaliberű nehézfegyverek a februárban kötött minszki megállapodás alapján már jó ideje nem lehetnének a frontvonal harminc kilométer széles övezetében, sőt a 100 milliméternél kisebb kaliberű tüzérségi fegyverek kivonását is végre kellett volna hajtani, hogy létrejöhessen az a fegyvermentes övezet, amely elválasztaná a szemben álló feleket egymástól, így biztosítva egy igazi tűzszünetet.

Fegyvernyugvásról már többször született megállapodás a felek között, a legutóbbi tűzszünetet szeptember 1-jén léptették életbe. A harcok azonban újra és újra fellángolnak a térségben az ukrán fegyveres erők és a szakadárok között. Jelenleg Donyeck megyében újultak fel a szakadár támadások, Luhanszk megyéből nem érkeztek hírek harcokról.