Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feszültség Bagdad és a kurd tartomány között

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 23. 11:24

Erősödik a feszültség az iraki központi kormány és az autonóm kurd tartomány között: mindkét fél katonai erősítések összevonásával vádolja a másikat a vitatott határterületen, ahol a kurd erők tüzérséget vezényeltek november 22-én, csütörtökön az egyik városba.

A rendszeresen fellángoló vita a Szaddám-rendszer bukása óta folyik a terület, a természeti kincsek és hatalmi jogkörök megosztásáról. A múlt héten tüzet is nyitottak egymásra a kurd fegyveres milicisták és iraki rendőrök. Egy civil meghalt, négy rendőr megsebesült. A felek provokatív erőfitogtatásnak minősítenek minden csapatmozgást a másik oldalon.

Egy bagdadi katonai szóvivő szerint a kurdok rakétavetőkkel és tüzérséggel erősítették meg Kanikenben lévő állásaikat. A város Kirkuk olajközpont közelében fekszik, amelyet a kurdok és az arabok is maguknak követelnek. A szóvivő szerint mindezt annak ellenére tették, hogy „erőfeszítések történtek a helyzet lecsendesítésére".

A pesmerga néven ismert kurd milícia szóvivője szerint csapataik nem nyomultak előre. Mint mondta, éppen ellenkezőleg, az iraki parancsnokság küldött tüzérséget hét vitatott pontra a kurd területeket övező határtérségben az elmúlt napokban.

A szóvivő azzal vádolta Núri al-Máliki iraki elnököt, hogy „bajt kever és háborút akar". Szerinte a feszültséget csak azzal lehetne megszüntetni, ha nemzetközi erő járőrözne a vitatott területen, ahogy azt még az amerikaiak tették a megszállás idején.

Az óriási iraki olajvagyon egyharmada van kurd területen. Az autonóm hatóság a saját számlájára több üzletet is kötött külföldi olajvállalatokkal a kitermelésről, és jobb feltételeket szabott nekik, mint Bagdad, amely válaszul feketelistára tette ezeket a cégeket.

A vitás kérdések rendezése érdekében csütörtökön a kurd Erbílbe utazott az iraki parlament elnöke. A viszálynak a határokon túl is következményei lehetnek, elsősorban Törökországban, amely nem nézi jó szemmel az iraki kurdok autonómiáját, mert saját területén is nagy számban élnek hasonló hatalommegosztást követelő kurdok.

Címkéktüzér