Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai bázist foglaltak el a szír lázadók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 23. 12:22

Szíriai lázadók elfoglaltak egy katonai támaszpontot november 22-én, csütörtökön a kőolajban gazdag kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban. A tartományi Katonai Forradalmi Tanács vezetője, Abu Laila szerint a támaszpont ostromában 44 lázadó fegyveres halt meg.

A majadíni tüzérségi bázis elfoglalását megelőzően a lázadók a héten több katonai létesítményt vontak az ellenőrzésük alá az ország középső és északi részében.

Laila szerint az iraki határtól Deir-ez-Zórig az Eufrátesz mentén fekvő országrész a lázadók kezén van.

A majadíni támaszpont elfoglalásával Bassár el-Aszad elnök hadseregének már csak három nagyobb katonai bázisa maradt Deir-ez-Zórban egy helyi törzsi vezető állítása szerint. Navaf ab-Basír sejk szerint a lázadók ellenőrzik az Irak felé vezető legfontosabb útvonalat Majadín külvárosától Albu Kamal határátkelőig.

A lázadók a múlt héten egy repülőteret foglaltak el Majadíntól 80 kilométerre délre, az iraki határnál.

Az ország északi részében lázadók kurdokkal csaptak össze csütörtökön, néhány órával azután, hogy elűzték a térségből a kormányerőket. Az ütközet a török határ közelében, Rász-el-Ainnál zajlott. A harcban több száz iszlamista lázadó csapott össze a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal szövetséges szíriai kurd szervezet fegyvereseivel.

A lázadók megostromolták az észak-szíriai Aleppó közelében a különleges erők egyik támaszpontját is, valamint egy légvédelmi állást Damaszkusz déli elővárosában, és megpróbálják elűzni a hadsereget egy Maarrat-en-Numán közelében lévő támaszpontról is. Maga a város már a lázadók kezén van.

Damaszkusz Daraja nevű délnyugati elővárosában csütörtökön is folytatódtak a harcok. Ellenzéki aktivisták szerint a hadsereg továbbra is tüzérséggel lövi a várost, ahol a lázadó Szabad Szíriai Hadsereg elsáncolta magát.

Damaszkusz Dzsobar nevű negyedében egy nő, a lánya és a nővérének férje halt meg a lázadók elleni aknatámadásban aktivisták szerint.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint 48 ember halt meg csütörtökön országszerte, köztük 26 civil.

Címkéktüzér