Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Film készül a szmolenszki katasztrófáról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 13. 12:42

Film készül a lengyel kormánygép 2010-ben bekövetkezett katasztrófájáról, a Szmolenszk mellett lezuhant gépen életét veszítette Lech Kaczynski lengyel államfő és további 95 ember.

Maciej Pawlicki, a játékfilm producere a PAP lengyel hírügynökségnek január 8-án, kedden arról számolt be, hogy a forgatás tavasszal kezdődik. Az alkotást a tervek szerint 2014. április 10-én, a repülőgép-szerencsétlenség évfordulóján mutatják be. A producer közlése szerint a film az igazságot szeretné feltárni. A tragédia pontos körülményei máig nem tisztázottak, Kaczynski hívei szerint merénylet következtében zuhant le a repülő.

2010. április 10-én a Tu-154M típusú kormánygépen a lengyel elnöki pár mellett magas beosztású politikusok, katonai vezetők, egyházi méltóságok és neves közéleti személyiségek utaztak az oroszországi Katinyba (Katyn), hogy leróják kegyeletüket a szovjet belügyi szervek által a környező erdőségekben meggyilkolt mintegy 15 ezer lengyel katona és civil emléke előtt. A lengyel kormánygépnek az északnyugat-oroszországi Szmolenszk melletti Szevernij katonai repülőtéren kellett volna leszállnia, de a sűrű ködben a földbe csapódott mindmáig tisztázatlan okból.