Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főhajtás és megemlékezés

Szöveg: Bodoróczkiné Bazsika Brigitta százados |  2015. november 8. 19:18

Az első világháborúban elesett katonák sírhelyeit látogatták meg az MH Ludovika Zászlóalj harmad- és negyedévfolyamos honvéd tisztjelöltjei a közelmúltban. Az észak-olaszországi kegyeleti emléktúrán csaknem ötvenen vettek részt. 

1596003664

Az utazás során a honvéd tisztjelöltek megismerték az első világháború eseményeit. Az emlékhelyeket végigjárva fejet hajthattak olyan híres elődök sírjánál, mint a kitűnő pilóta, Ittebei Kiss József.

1596003664
Az emléktúra során megtekintették az Isonzó front legnagyobb állandó kiállítását, a Kobariš Muzej tárlatát, koszorút helyeztek el a redipuglia-fogliano-i temetőben, a visintini magyar kápolnában, valamint a Monte San Michele-n található emlékműnél.

A Caproni Légierő Múzeum a legrégebbi, a repülés témáját bemutató múzeum Olaszországban, ami mindenkit lenyűgözött; ugyanúgy, ahogy az Alpini Múzeum gyűjteménye is.
A honvéd tisztjelöltek számára Veronában a San Zeno bazilika, az osztrák-magyar temető, valamint a padovai Scrovegni-kápolna is örök emlék marad.

Az utazás során természetesen Kiss József sírjánál is koszorút helyeztek el a katonák, ahogy Roveretoban illetve Lamonban az emléktábla előtt is lerótták tiszteletüket.

Ittebei Kiss József, az „ég lovagja", kitűnő pilóta, helytállásával, küzdeni akarásával követendő példa az MH Ludovika Zászlóalj honvédtiszt-jelöltjei számára.

A honvéd tisztjelöltek szállása Legnagoban, a kaszárnyában volt. A laktanya életébe bekapcsolódva a delegáció részt vett a reggeli zászlófelvonási ceremónián, illetve koszorút helyezett el a katonai szervezet hősi halottjainak emlékművénél.

1596003664

Néhány részlet, az élménybeszámolókból:

„Az utazás számomra legemlékezetesebb momentuma Kiss József emlékhelyének felkeresése volt a Monte Coppolo-n."

„Fantasztikus érzés volt azokon a helyeken járni, ahol hajdan őseink harcoltak! Csodálatos környezetben, vendégszerető emberek között töltöttük el ezt a pár napot, amire nagyon sokáig fogunk emlékezni!"

„Amikor Veronában meghallottuk a szabadidő szót, rögtön tudtuk, hogy az első utunk Júlia erkélyéhez fog vezetni. Óriási embertömegen verekedtük át magunkat, hogy pillantást vethessünk a méltán híres erkélyre, na és persze a szerencsét hozó szoborra. A falon lévő millió szerelmes üzenet látványa és hangulata leírhatatlan élmény volt számunkra. Mikor már azt hittük, hogy ezt az élményt nem lehet tetézni, egy lánykérésnek lehettünk szem- és fültanúi, melyre a válasz boldog örömkönnyek és egy nagy igen volt. Egy életre szóló élménnyel gazdagodtunk az alatt a fél óra alatt, melyet ott tölthettünk Júlia udvarában."

1596003664