Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folyamatos fegyvertűz Kelet-Ukrajnában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 20. 13:25

Csaknem kilencezer orosz katona tartózkodik jelenleg Ukrajna területén – jelentette ki június 19-én, pénteken Szerhij Halusko ezredes, a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet parancsnokhelyettese.

Az ezredes által ismertetett adatok szerint az országban lévő orosz csapatok összesen 532 páncélozott harceszközzel, 153 tüzérségi fegyverrel, 190 harckocsival, 89 rakéta-sorozatvetővel, 66 légvédelmi rendszerrel és 4 Tocska-U típusú harcászati rakétarendszerrel rendelkeznek.

A „törvénytelen fegyveres csoportok", vagyis az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadár erők jelenlegi összlétszáma 33 ezer fő. Egy hónappal korábban még 43 ezer főre tette a parancsokság a szakadár fegyveresek számát. A parancsnokhelyettes hozzátette, hogy a kelet-ukrajnai szakadároknak jelenleg legalább 368 harckocsijuk, 940 egyéb páncélozott harcjárművük és 375 lövegük van.
A kijevi parancsnokság péntek reggeli közleménye szerint nem csitulnak a szakadárok támadásai a kelet-ukrajnai front mentén, az elmúlt nap alatt mintegy 90-szer sértették meg a „törvénytelen fegyveres alakulatok" a tűzszünetet.

A belügyminisztérium Donyeck megyei részlege pénteken közölte, hogy Marjinka lakóövezetében is csapódtak be lövedékek. Egyelőre egy civil sérültről tudnak, egy 38 éves nőt, repeszek okozta sebekkel szállította kórházba.