Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik Rász-el-Ain bombázása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 13. 16:01

Már a második napja bombázta a szíriai légierő egy vadászgépe november 13-án, kedd reggel a felkelők kezén lévő északkeleti határvárost, Rász-el-Aint. A határ túloldalán lévő török Ceylanpinarból látni lehetett, hogy a szíriai városban sűrű füstoszlopok emelkedtek az égbe.

A török város polgármesteri hivatalának egy tisztségviselője szerint a harci gép tíz percen belül öt csapást mért Rász-el-Ainra. A Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők próbálják visszaszerezni az ellenőrzést a város fölött, amelyet a múlt héten foglaltak el a lázadók, és a hadsereg offenzívája az egyik legnagyobb menekülthullámot indította el a szíriai felkelés tavaly márciusi kezdete óta.

Hétfőn a légicsapások a határ török oldalát is érték: szíriai oldalon mintegy húsz ember halálát okozták, török oldalon pedig nyolcan haltak bele sebeikbe ottani hírek szerint. Az eset nyomán az ankarai kormány tiltakozott, a NATO-t és az ENSZ Biztonsági Tanácsát is tájékoztatta a történtekről.

Kedden a szíriai kormányerők tüzérséggel is lőtték Rász-el-Ainban a felkelők állásait – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH), hozzátéve, hogy a felkelők egyik parancsnoka meghalt a hadsereggel vívott harcban. A Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű ellenzéki szervezet szerint katonai járművek tucatjai tartanak a város felé.

A londoni székhelyű OSDH, amely helyszíni, szíriai forrásokból szerzi értesüléseit, arról is tájékoztatott, hogy nagy robbanások rázták meg a közép-szíriai Hama és az északi Raka városát. Szintén e szervezet szerint hétfőn összesen 151 ember – 61 civil, 53 katona és 37 lázadó – halt meg a szíriai erőszakcselekményekben.

Címkéktüzér