Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódnak a hadműveletek

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. szeptember 25. 15:09

Törökország számít Oroszország támogatására az Ankara által terrorszervezetnek minősített Demokratikus Egység Pártja (PYD) észak-szíriai kurd politikai tömörülés, valamint az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurdok dominálta ernyőszervezet elleni harcában – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök a Kommerszant orosz lapban vasárnap este megjelent írásában.

A török elnök kifejtette, hogy országa biztonsága érdekében fontos a harc az észak-szíriai kurd szervezetek ellen, amelyeket a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezet szíriai ágának tekint Ankara. A PKK-t, amelynek az észak-iraki Kandil-hegységben van a főhadiszállása, Törökország mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek minősítette.

Erdogan leszögezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott múlt heti szocsi megbeszélésén is nyíltan hangsúlyozta: Törökország nagy jelentőséget tulajdonít a PYD és annak fegyveres szárnya, a Népvédelmi Erők (YPG) vezette SDF ellenőrzése alatt lévő területek felszabadításának.

A török államfő nehezményezte, hogy folytatódik a kurd szervezetek „rendkívüli" támogatása, kifejezetten az Egyesült Államok részéről. Úgy fogalmazott: ez pedig veszélyezteti a térségben uralkodó erőegyensúlyt és a népcsoportok közti békét, ezért véget kell neki vetni.

Az ország déli részein jelentős kurd kisebbséggel bíró Törökország biztonsági fenyegetésként tekint az Észak- és Kelet-Szíriában kiterjedt területeket ellenőrzése alá vonó kurdokra, korábban két hadművelet is indított jelenlétük visszaszorítása érdekében: 2016-ban az Eufráteszi Pajzs nevű művelet keretében megtisztította déli határvidékét az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől és az YPG-től Észak-Szíriában az Eufrátesz folyó bal partjáig, majd az idén az Olajág nevű offenzívában szíriai felkelő szervezetek segítségével irányítása alá vonta a korábban kurdok ellenőrizte Afrín várost és környékét.

Erdogan augusztus közepén jelentette be, hogy újabb hadműveleteket indíthatnak a kurdok lakta Észak-Irakban és Észak-Szíriában, ugyanakkor nem szolgált részletekkel a lehetséges offenzívákról.