Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódtak Kairóban a terrorellenes razziák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. február 4. 8:22

Folytatódtak a terrorista sejtek elleni rajtaütések az egyiptomi fővárosban február 3-án, szerdán, ezúttal két fegyveressel végeztek a dél-kairói Hadáek el-Maádi negyed egyik lakását lerohanó biztonsági erők.

Biztonsági források szerint a rendőrség kommandósai és a terrorellenes felderítésért felelős nemzetbiztonsági szerv tagjai a hajnali órákban érkeztek a helyszínre, miután arról értesítették őket, hogy ott „veszélyes terroristák" rejtőzködnek.
A főváros egyik legzsúfoltabb panelnegyedében végrehajtott akció szemtanúi beszámolók szerint a hajnali órákban kezdődött, de a biztonsági erők csak délelőtt tíz óra felé tudtak behatolni a lakásba. Arról nincsenek értesülések, hogy a két agyonlőtt fegyveresen kívül mások is tartózkodtak-e a lakásban, és ha igen, mi lett a sorsuk.
Sajtójelentések szerint a biztonsági erők három gránátvetőt, egy robbanómellényt, robbanószerkezeteket és nagy mennyiségű lőszert találtak a helyszínen.

Nem egészen két héttel korábban a főváros gízai oldalán álló, híres piramisok közelében egy terrorellenes razzia során legkevesebb tíz emberrel – többnyire rendőrökkel – végzett egy pokolgép. A rendvédelmi erők lerohantak egy lakást, amelyben a gyanú szerint radikális iszlamisták rejtőzködtek. Megpróbáltak hatástalanítani egy időzített bombát, amikor az a levegőbe repült.

Az Iszlám Állam közleménye szerint a dzsihadista szervezet tagjai léptették működésbe a pokolgépet.
Két napja ugyancsak a piramisok közelében, el-Mariotéja negyedben ismeretlen fegyveresek agyonlőttek egy biztonsági őrt, egy másikat pedig megsebesítettek.

Eközben egyre nagyobb az aggodalom egy 28 éves olasz diák miatt, aki január 25-én, a 2011-es felkelés ötödik évfordulóján tűnt el nyomtalanul a fővárosban. Giulio Regeni egyik barátja szerint a Cambridge egyetem diákjának röviddel azután veszett nyoma, hogy tőle elindult egy közös barátjukhoz, akihez azonban nem érkezett meg.
Bár Kairó kijelentette, hogy Regenit nem tartóztatták le, megfigyelők szerint elképzelhető, hogy a helyi munkásszövetségeket kutató diák az évfordulót kísérő letartóztatások során került a biztonsági, illetve a hírszerzői szervek hálójába.
Többen ugyanakkor attól félnek, hogy Regeni emberrablók karmaiba került.

Tavaly nyáron a főváros peremén raboltak el fegyveresek egy horvát állampolgárt, akit később brutális módon kivégeztek.