Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Franciaország fokozni fogja a légicsapásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 20. 15:48

Franciaország fokozni fogja az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita csoport elleni légicsapásokat – közölte november 19-én, szerdán Stéphane Le Foll kormányszóvivő.

„Nem tudom, hány repülőgépet fogunk küldeni, ahogy azt sem, hogy azok hol fognak állomásozni. Egy dolgot tudok: Franciaország fokozni fogja a részvételét ebben a háborúban" – mondta a szóvivő a BFMTV francia hírtelevíziónak.

Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter később bejelentette, hogy a hadsereg hat darab Mirage harci repülőgépet vezényel Jordániába, ezzel könnyítve meg a terroristák elleni légi hadjáratot.

Manuel Valls francia kormányfő pedig szerda délután közölte, hogy információik szerint eddig nagyjából ötven francia dzsihadista halt meg Szíriában. „Ez is megerősít minket abban az elhatározásunkban, hogy a terrorizmus ellen harcoljunk" – szögezte le a miniszterelnök, aki ezerre becsülte a közel-keleti országban harcoló francia állampolgárok számát. Nevük elhallgatását kérő források negyvenkilenc halottról tudnak.

A védelmi minisztérium közleménye szerint Párizs szerda éjszaka újabb légicsapásokat hajtott végre a radikálisok észak-iraki állásai ellen. Az akciót az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció más tagjaival együtt hajtották végre.

A francia erők jelenleg az Egyesült Arab Emírségekből indítják a támadásaikat, ahol kilenc Rafale típusú vadászgépet, egy C135 típusú légi utántöltő repülőgépet és egy Atlantique 2 típusú haditengerészeti járőrgépet állomásoztatnak.

Párizs egyelőre kizárta, hogy szárazföldi erőket küld Irakba, és azt is, hogy csatlakozik az Iszlám Állam elleni amerikai légicsapásokhoz Szíriában.

Az IÁ elleni, Washington vezette nemzetközi koalícióban Ausztrália, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia és Nagy-Britannia mellett Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia, Katar és Szaúd-Arábia is részt vesz.