Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fülöp-szigeteki fegyvereseket támadott meg a malajziai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 7. 15:48

Légitámadást hajtott végre március 5-én, kedden a malajziai hadsereg a Borneó Malajziához tartozó részére, Sabah államba behatoló Fülöp-szigeteki fegyveresek ellen.

A múlt hónapban a Fülöp-szigetek déli részéről 200 fegyveres hatolt be a térségbe, elfoglalt egy falut, és saját területének nyilvánította. A harcokban azóta legalább 27-en haltak meg.

A csoport egy 19. századi dokumentum alapján próbálja igazolni tulajdonjogát a területre. Mind a Fülöp-szigeteki, mind a malajziai hatóságok felszólították őket, hogy távozzanak onnan.

A légierő gépei több mint fél órán át bombázták kedden Sabah államot, mielőtt a szárazföldi egységek megkezdték a 200 Fülöp-szigeteki felkutatását. A művelet kimenetele még 11 órával a kezdete után sem volt ismert. Malajziai illetékesek szerint a katonák közül senki sem sebesült meg, vagy esett el. Manilai hírek szerint a fegyveresek túlélték a támadást és folytatják a harcot.

„A kormánynak élnie kellett a cselekvés jogával, hogy megvédelmezze országa méltóságát és szuverenitását" – közölte a légitámadás kapcsán Najib Razak malajziai miniszterelnök.

Najibra, aki júniusban választásokon kényszerül megmérettetésre, nagy nyomás nehezedik, hogy határozottan lépjen fel a magukat a Sulu szultánság leszármazottainak tartó fegyveresek ellen.

A magukat III. Jamalul Kiram szultán alattvalóinak mondó Fülöp-szigeteki fegyveresek betörése következtében bizonytalanná vált a helyzet a pálmaolaj-termeléséről ismert régióban. Tovább bonyolítja a helyzetet a Fülöp-szigetekiek sabahi illegális bevándorlása, amely az 1970-es évektől számítva megnégyszereződött. A manilai kormány szerint mintegy 800 ezer Fülöp-szigeteki él az államban.

A 74 éves szultán, akinek a családja magát Mohamed prófétától származtatja, 60 éve Manilában él, nem követeli vissza a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Sulu-szigeteket, de igényt tart Sabah kincseinek egy részére. A szultán egyik őse 1878-ban Sabah államot járadék fejében egy brit kereskedelmi cégnek engedte át. A szerződés alapján Malajzia ma is átszámítva mintegy 1300 eurót fizet évente Kiramnak és családjának.