Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Grúzia felajánlotta területét a NATO-csapatok afganisztáni kivonulásához

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 12. 17:02

Grúzia felajánlotta területét a NATO csapatainak afganisztáni kivonulásához – jelentették be február 11-én, kedden Tbilisziben az Észak-atlanti Szövetség Katonai Bizottságának ülésén.

Vahtang Kanapadze tábornok, grúziai vezérkari főnök újságírók előtt jelezte: országa kész „biztonságos, hatékony és olcsó folyosót" biztosítani az Afganisztánból kivonuló csapatok számára.

Ezzel kapcsolatosan Knud Bartels tábornok, a dán vezérkari főnök, aki a NATO Katonai Bizottságának soros elnöki tisztét tölti be, nagyra értékelte Grúzia szerepvállalását az afganisztáni nemzetközi misszióban, hozzáfűzve, hogy a szövetség támogatja a közép-ázsiai országban zajló reformokat.

Tbiliszi védelmi minisztériumi források a spanyol hírügynökségnek elmondták: a bizottság ülésének első napján éppen Grúzia jövendő szerepét vitatták meg annak tükrében, hogy az év végére befejeződik a nemzetközi erők afganisztáni missziója. Tbiliszi egyébként felajánlotta a Gori városában működő országos katonai akadémiát, valamint a hegyivadászok központját afgán tisztek katonai kiképzése számára.

Grúzia csaknem 1700 katonával – a NATO-n kívüli országok közül a legnagyobb létszámmal – vett részt eddig az afganisztáni misszióban, amelyben huszonkilenc katonája esett el. A kaukázusi államot jövőre készülnek felvenni a szövetség gyors reagálású erőinek (NRF) a kötelékébe. Grúzia szeretne a NATO teljes jogú tagjává válni, annak ellenére, hogy a szövetség egyelőre elutasítja felvételét a 2008 augusztusában kirobbant orosz-grúz (dél-oszétiai) háború miatt.