Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyújtóbombák használata miatt figyelmeztette Oroszországot az ENSZ

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. október 5. 13:53

Gyújtóbombák szíriai használata miatt figyelmeztette Oroszországot Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki szerint az egyik háborús fél által elkövetett bűncselekmények nem igazolják a másik fél törvénytelen cselekedeteit.

A főbiztos október 4-én, kedden Genfben kiadott közleményében tette közzé figyelmeztetését.

„Sűrűn lakott területeken a nemzetközi jog szigorúan tiltja a gyújtófegyverek használatát légicsapásokban" – emlékeztette többek között Oroszországot Husszein, aki szintén „elfogadhatatlannak" nevezte, hogy a felkelők házilag készített „pokoltűz ágyúkat" vetnek be, melyek gyakorlatilag házilag készített aknavetők, melyekből robbanóanyaggal és repeszekkel megtöltött gázpalackokat lőnek ki.

„Nem lehet ürügy a háború szabályainak figyelmen kívül hagyására egy csoport terrorszervezetté nyilvánítása" – húzta még alá Zeid Raad al-Husszein.

Az ENSZ-főbiztos közleményében arra az álláspontra helyezkedik, hogy az aleppói helyzet bátor kezdeményezéseket követel, például a Biztonsági Tanács (BT) állandó tagjainak vétóhasználatának korlátozását. A lépéssel a BT a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) fordulhatna a szíriai helyzettel kapcsolatban.

„Ez több mint indokolt, tekintettel arra, hogy mélyen megrázó módon a felelősök tömegével ússzák meg az elszámoltatást, az elkövetett bűntettek pedig háborús vagy emberiesség elleni bűnök lehetnek" – húzta alá Husszein.

Aleppóban a sorozatos légitámadások miatt hétfőre teljesen használhatatlanná vált a keleti városrész legnagyobb kórháza. A főbiztos szerint trendnek tekinthető, hogy a damaszkuszi rezsim a nemzetközi humanitárius jog által védett célpontokat, például kórházakat talál el.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint szeptember 23. és október 2. között 2342 ember halt meg Aleppóban, köztük 106 gyerek. Ezek a számok az egészségügyi intézményektől származnak, de az áldozatok valós száma jóval magasabb is lehet. Aleppóban még hat kórház legalább részben működik, de sürgősségi ellátást csak egyetlen egyben tudnak nyújtani.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja szóvivője útján tudatta, hogy a világszervezet továbbra is folytatja a munkáját a szíriai konfliktus politikai rendezésének érdekében. A svéd-olasz diplomata „intenzív egyeztetést" folytat arról, hogy hogyan lehetne kimozdítani a szíriai konfliktust a jelenlegi helyzetéből.