Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús bűnök miatt boszniai szerbek ellen emeltek vádat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 9. 16:07

A háborús perekben eljáró boszniai bíróság megerősítette a srebrenicai mészárlásban való részvétellel vádolt három személy elleni vádiratot, közöttük Dragomir Vasicét, aki az egyik országrész parlamenti képviselője volt – közölte honlapján a törvényszék január 8-án, csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a testület december 16-án hozta meg az erről szóló döntést. Eszerint Dragomir Vasic, Danilo Zoljic és Radomir Pantic a boszniai háború idején, 1995. július 6. és november 1. között az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) védelme alatt álló Srebrenicán másokkal együtt részt vett az ott elkövetett erőszakos cselekményekben.

Mindhárom férfi a boszniai szerb rendőrség kötelékében szolgált. Vasic akkoriban a Srebrenicához közeli Zvornik rendőrfőnöke, később pedig Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének képviselője volt.

A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el Srebrenicát, és az ENSZ békefenntartóinak szeme láttára mintegy nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak.

A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak

minősítette, és a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában.

Kutatócsoportok még mindig keresik az áldozatok holttesteit, munkájukat azonban nehezíti, hogy az elkövetők a háború után sok esetben kiásták és más helyre szállították a hullákat, hogy elrejtsék tetteik bizonyítékát.