Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legalább öt túsz a párizsi kóser élelmiszerboltban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 9. 14:56

Legalább öt túszt ejtett január 9-én, pénteken Párizs határában az előző napi montrouge-i lövöldözés gyanúsítottja – közölte a rendőrség, hozzátéve: a túszejtés során legalább két ember meghalt.

A férfinál – aki a csütörtöki tűzharcban egy rendőrnő megölt, egy utcaseprőt pedig életveszélyesen megsebesített – a France2 francia közszolgálati televízióban megszólaltatott szemtanúk szerint „háborús fegyverzet" van.
A túszejtést megelőző mintegy húsz másodpercig tartó lövöldözésben ketten meghaltak és legalább egy ember megsérült.

A környéket teljesen lezárták, a levegőben helikopterek köröznek, a rendőrség elitalakulatai folyamatosan érkeznek a helyszínre.

A hatóságok tájékoztatása szerint a környékbeli oktatási intézmények tanulói nem hagyhatják el az épületeket.

* * *

A párizsi prefektúra cáfolta, hogy két ember meghalt pénteken a párizsi túszejtés során, amelyet feltehetően az előző napi montrouge-i lövöldöző követett el.
Rendőrségi források korábban a francia hírügynökséggel azt közölték, hogy legalább ketten, de lehet, hogy többen meghaltak a lövöldözésben.

A belügyminisztérium közben a montrouge-i lövöldözéssel kapcsolatban közzétette egy férfi, a 32 éves, fekete bőrű Amedy Coulibaly és egy nő, a 26 éves Hayat Boumeddiene fotóját, akiket nagy erőkkel keresnek.
A férfit azzal gyanúsítják, hogy a csütörtöki tűzharcban megöltek rendőrnőt és egy utcaseprőt életveszélyesen megsebesítettek.

Mindkettőjüknél „feltehetően fegyver van és veszélyesek". A férfi feltehetően a párizsi túszejtő is. Ő és a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztőségében két nappal ezelőtt elkövetett, 12 áldozatot követelő merénylet egyik gyanúsítottja több mint tíz éve ismerik egymást.


* * *

A Párizs keleti részén kialakult túszejtő akció és a francia fővárostól északra fekvő Dammartin-en-Goele településen zajló túszdráma kapcsolódik egymáshoz – mondta pénteken a francia rendőrség egyik illetékese a Le Figaro című francia lapnak.

„A vincennes-i elkövető azzal fenyegetőzik, hogy megöli túszait, amennyiben a hatóságok megrohamozzák a Dammartin-en-Goele településen magukat elbarikádozó Kouachi-fivéreket" – tette hozzá a rendőrségi illetékes.

Párizs keleti részén egy fegyveres pénteken legalább öt túszt ejtett egy kóser élelmiszerboltban.

Egy másik rendőrségi tisztségviselő azt mondta, több ember megsebesült, amikor a túszejtő tüzet nyitott az üzletben, az érintettek azonban el tudtak menekülni és orvosi ellátáshoz jutottak.

Egyelőre nem tudni, vannak-e további sebesültek az élelmiszerboltban, és azt sem, hogy a túszejtő bűntársaként számon tartott fiatal nő ugyancsak a helyszínen tartózkodik-e.