Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagel: katonai nyomásra is szükség van Teheránnal szemben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 8. 9:28

A diplomácia mellett katonai nyomásra is szükség van az iráni atomkérdés megoldásához – jelentette ki Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter december 7-én, szombaton Manamában.

„Tudjuk, hogy a diplomácia nem működik légüres térben" – mondta Hagel egy regionális biztonsági konferencia részvevőinek Bahrein fővárosában.

„Sikerünk továbbra is az amerikai katonai erőn fog múlni, illetve azon, hogy mekkora a biztosítékaink hitelessége szövetségeseink és közel-keleti partnereink szemében" -tette hozzá.

Hagel szeretné megnyugtatni az Egyesült Államok öbölbeli partnereit, akiket aggaszt Washington és Teherán diplomáciai közeledése. A védelmi miniszter hangsúlyozta: az Irán és a nagyhatalmak között november 24-én kötött egyezmény nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok felszámolja több mint 35 ezer fős katonai jelenlétét a (Perzsa-)öbölben.

Az átmeneti megállapodás szerint Teherán felfüggeszti atomprogramja egyes részeit, a Nyugat pedig cserében enyhít az iszlám köztársaságot megbénító gazdasági szankciókon.

Hagel emellett kijelentette, hogy a Pentagon tervei szerint engedélyezni fogja a fegyverszállítást az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC), így annak hat tagja – Szaúd-Arábia, Kuvait, Bahrein, Katar, Omán és az Egyesült Arab Emírségek – olyan fejlett eszközökre tehet szert, mint a különféle érzékelő és korai figyelmeztető rendszerek. Washington eddig is szállított fegyvereket az egyes államoknak, de Hagel szerint a GCC-nek történő eladások hatékonyabb kommunikációt és együttműködést tesznek majd lehetővé a tagok között.

A védelmi miniszter a következő napokban Katarba és Szaúd-Arábiába látogat el.