Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagel: kihívás elé fogja állítani a hadsereget az éghajlatváltozás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 15. 8:27

Az éghajlatváltozás és annak hatásai világszerte növelni fogják a politikai instabilitást, és ezáltal jelentős kihívások elé fogják állítani az Egyesült Államok hadseregét – közölte Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter október 13-án, hétfőn.

Hagel egy perui nemzetközi katonai konferencián felszólalva arról beszélt, hogy az éghajlatváltozás egyfelől növeli a természeti katasztrófák számát és erejét, így a hadseregnek jelentősebb erőket kell majd mozgósítania a mentési munkálatokban való részvételre. Másfelől az egyre szélsőségesebb időjárás a hadsereg saját infrastruktúrájára is egyre súlyosabb veszélyt jelent.

Tágabb értelembe véve ugyanakkor a hőmérséklet és a tengerszint növekedése, illetve a természeti katasztrófák és extrém időjárási jelenségek sokasodása a világ számos pontján élelmiszer-, víz- és energiahiányt eredményezhet, ami vitákhoz, politikai instabilitáshoz, és ezáltal válságokhoz vezethet – mondta az amerikai védelmi miniszter.

„A klímaváltozás egy veszélyfokozó, mivel képes súlyosbítani számos olyan kihívást, amelyekkel már ma is szembe kell néznünk – a fertőző betegségektől a fegyveres felkelésekig -, és új fenyegetéseket is létrehozhat a jövőben" – fogalmazott Hagel.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a sarkvidéki jég olvadásával verseny indulhat az államok között az ott rejlő természeti kincsek, olaj- és földgázmezők megszerzéséért.

Hagel korábban már beszélt arról, hogy az Egyesült Államok igényt tarthat az Északi-sarkvidék egy részére, ahol Oroszország és Kína is igényt akar formálni egyes területekre.

A Pentagon a napokban külön jelentést is kiadott az éghajlatváltozás jelentette veszélyekkel kapcsolatban. A dokumentum a Hagel által is említett kihívások mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy csökkenteni kell az amerikai hadsereg által kifejtett környezeti terhelés mértékét.