Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halálos áldozattal járó összecsapás volt Donyeckben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 15. 11:46

Oroszbarát tömeg támadt rá a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását elítélő tüntetőkre március 13-án, csütörtök este a kelet-ukrajnai Donyeckben. A támadók egy embert megöltek, s a kialakult véres összecsapásban legalább tucatnyian megsebesültek – közölték egészségügyi források.

A halálos áldozat az Ukrajna egységét védelmező aktivisták közül került ki. Az ukrán egészségügyi tárca helyi igazgatósága szerint a 22 éves férfit leszúrták. A több mint száz ember életét követelő februári kijevi tüntetések óta, s a fővároson kívül ő az ukrán válság első halálos áldozata.

A többségében orosz ajkú város központjában, a Lenin téren kora este egy néhány száz fős, a Krím Ukrajnától való elszakítását elítélő tüntetés kezdődött, de a résztvevőkre rátámadt egy több mint ezer fős, Oroszországot és Vlagyimir Putyin elnököt éltető tömeg.

Az oroszbarát tábor tagjai először csak tojásokkal, petárdákkal és füstgránátokkal dobálták az ország egysége mellett kiálló tüntetőket, amikor azonban véget ért a rendőrök által védett megmozdulás, ütni-verni kezdték a hazaindulókat.

A helyszíni tudósítások szerint az oroszbarát csőcselék a téren álló Lenin-szobor mellett önbíráskodásba kezdett a feltartóztatott „ukránbarátokkal" szemben. Egy megvert férfit térdre kényszerítettek, s úgy akartak népítéletet ülni felette. Közben más oroszbarát résztvevők megpróbálták ezt megakadályozni, a rendőröknek pedig sikerült kimenekíteni az áldozatot.

A rendőrség korábban kiemelte és elvezette az Ukrajna melletti tüntetést legagresszívabban zavaró oroszbarát hőzöngőket, mintegy ötszázan azonban áttörték a rendőrsorfalat, s a rabszállító busznál az őrizetbe vettek szabadon bocsátását követelték, s az elszabadult hangulatban a tömeg szétverte a rendőrségi buszt és kilukasztotta minden kerekét.

A csőcselék nyomására a rendőrség végül kénytelen volt elengedni az őrizeteseket.

Orvosi források közlése szerint az este legalább 15 tüntetőt szállítottak be a helyi Kalinyin kórházba.