Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halálos robbanás Ankarában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. február 17. 20:04

Robbanásos merénylet történt február 16-án, szerda délután Ankarában egy katonai létesítménynél, sokan meghaltak és megsebesültek. A magyar követség egy kilométerre van az esettől, magyar érintettről nem tudnak. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

Erdogan: Törökország fokozza harcát a támadó „bérencek" ellen

Törökország harca napról napra eltökéltebb lesz az efféle „morális és humanitárius határokat nem ismerő" támadásokat végrehajtó „bérencek", és a mögöttük álló erők ellen – közölte szerdán Recep Tayyip Erdogan török államfő az Ankarában elkövetett robbantásos merényletre reagálva.

A török kormány közölte, az esti órákra 28-ra nőtt a szerdai ankarai robbantásos merénylet halálos áldozatainak száma. Az egészségügyi miniszter korábbi közlése szerint a sebesültek száma hatvanegy. Többen a kórházban haltak bele sérüléseikbe.

Török belbiztonsági források szerint a jelek arra utalnak, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezetet áll a terrortámadás mögött. Más biztonsági források, a főként kurdok lakta Délkelet-Törökországban viszont úgy vélik, hogy az Iszlám Állam emberei lehettek a tettesek.

Az elkövetőkről a kormányszóvivő elmondása szerint egyelőre nincs megerősített információ.
A kabinet a hadsereg és a hírszerző szervezetek vezetőivel együtt válságülést tart az éjszaka.


* * *



Nőtt a halottak és a sebesültek száma

A legutóbbi információk szerint a merényletnek 28 halálos áldozata és 61 sebesültje van. A török vezérkar megerősítette, hogy terrortámadás történt, a merénylők katonákat szállító buszokat vettek célba, amelyek éppen megálltak a piros lámpánál.

1596009005

* * *



A KKM elítéli a történteket

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) mély megdöbbenéssel értesült a szerdai törökországi robbantásról és elítéli „ezt a gyalázatos tettet".
A tárcának a az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: aggódva figyelik a halottak és sérültek számának növekedését.

„A terror semmire sem válasz, egy ilyen tett semmivel sem igazolható" – hangsúlyozták. Közölték: együtt éreznek ezekben a nehéz pillanatokban a gyászoló családokkal, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánnak.

* * *



Húsznál is több halottja van az ankarai merényletnek

Egyre több, már legalább 20-21 halottja és 65 sebesültje van a török fővárosban szerda délután történt robbanásban, amelyet feltehetően gépkocsiba rejtett pokolgép okozott – közölte Ankara kormányzója. A CNN Türk tévécsatorna jelentése szerint a feltételezett merénylet egy katonákat szállító jármű közelében történt. A török vezérkar megerősítette, hogy terrortámadás történt, a merénylők katonákat szállító buszokat vettek célba, amelyek éppen megálltak a piros lámpánál.

Török biztonsági források szerint a jelek arra utalnak, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezetet áll a terrortámadás mögött. detonáció a parlamenttől, kormányzati épületektől és a török hadsereg vezérkarának főhadiszállásától nem messze történt a török főváros Cankaya nevű kormányzati negyedében.

A tévécsatornák által közvetített felvételeken nagy tüzet és számos mentőautót, Ankara egén pedig egy füstfelhőt lehetett látni.
Egyes szemtanúk szerint viszont a pokolgépet nem gépkocsiba, hanem egy szemeteskukába rejtették a katonai létesítményhez vezető úton. „Hatalmas robbanást hallottam. Füst volt, és egy erős szag annak ellenére, hogy több sarokra voltunk onnan" – mondta egyikük.

Ahmet Davotoglu török miniszterelnök a robbanást követően lemondta tervezett utazását Brüsszelbe, ahol uniós tagállamok vezetőivel tanácskozott volna, elsősorban a migrációs válság kezeléséről. Bekir Bozdag miniszterelnök-helyettes Twitter közösségi oldalán azt írta, hogy a támadás terroristák merénylete volt.

1596009006
* * *


Magyar sérültről nincs hír

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egyelőre nem tud arról, hogy lenne magyar áldozata vagy sérültje az ankarai robbantásos merényletnek. A robbanás az ankarai magyar nagykövetségtől egy kilométerre történt, a helyszínen második robbantástól tartanak.

A magyar nagykövetség ügyeleti száma: 00905336993694.

* * *

Hatalmas robbanás rázta meg a török fővárost

Legalább öt ember meghalt és tíz megsebesült a török fővárosban február 17-én, szerda délután történt robbanásban, amelyet feltehetően gépkocsiba rejtett pokolgép okozott – közölte Ankara kormányzója.

A CNN Türk tévécsatorna jelentése szerint a feltételezett merénylet egy katonákat szállító jármű közelében történt.

A detonáció a parlamenttől, kormányzati épületektől és a török hadsereg vezérkarának főhadiszállásától nem messze következett be. A bomba a magyar nagykövetségtől alig egy kilométerre robbant – az M1 szerint.

A robbantás pillanatát egy biztonsági kamera is rögzítette.