Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szárazföldi támadást sürgetnek Szíriában a törökök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. február 17. 19:12

Törökország, Szaúd-Arábia és néhány európai szövetségese szárazföldi hadműveletet szeretne végrehajtani Szíriában – nyilatkozta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában február 16-án, kedden Ankarában.

Kifejtette: az Egyesült Államok vezette terrorizmusellenes koalíció még nem jutott megegyezésre, valamint a beavatkozás részletes stratégiájáról sem folytattak még komoly vitát. „Néhány ország, mint Szaúd-Arábia vagy egyes nyugat-európai államok, hozzánk hasonlóan szükségesnek tartják a szárazföldi katonai akciót Szíriában. Ám ezt egymagában elvárni Szaúd-Arábiától, Törökországtól vagy Katartól se nem helyes, se nem reális" – mondta a politikus. Cavusoglu hozzátette: ha ilyen lépésre kerülne sor, akkor azt közösen kell végrehajtani, akár csak a légitámadásokat.

„Az ügynek vannak ellenzői, és vannak olyanok is, akik ugyan nem vennének részt a beavatkozásban, de igényüket fejezték ki arra vonatkozóan, hogy azt Törökország vagy más állam hajtsa végre" – fogalmazott.

Napközben egy másik török tisztviselő azt közölte, hogy szerinte ilyen akció nélkül „lehetetlen véget vetni" a konfliktusnak.
Ellenpont

A szíriai rezsimet támogató Oroszország ellenzi, hogy az Iszlám Állam elleni koalíció ilyen lépésre szánja el magát. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök korábban figyelmeztetett, hogy „egy szárazföldi beavatkozás súlyos, hosszú háborút jelentene".

 

Törökország és Szaúd-Arábia a szíriai elnök hatalomban maradását biztosító megállapodással szemben egy elhúzódó háborút részesít előnyben Szíriában – közölte Haszan Naszralláh sejk, a szíriai kormányerőkkel szövetséges Hezbollah radikális libanoni síita szervezet vezetője kedden. Naszralláh szerint, ha a szíriai felkelőket támogató Törökország és Szaúd-Arábia szárazföldi egységeket vetne be, az Iszlám Állam elleni fellépés csak ürügy lenne arra, hogy „megvessék a lábukat" Szíriában. Úgy fogalmazott, a két szunnita ország „kész az egész térséget háborúba taszítani".