Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamarosan újranyithat a havannai amerikai nagykövetség

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 20. 19:26

Az Egyesült Államok azt reméli, hogy pár hónapon belül újra megnyithatja havannai nagykövetségét, és az amerikai diplomaták szabad mozgását korlátozó kubai szigorítások feloldását is szorgalmazni fogja a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról január 21-én, szerdán, Havannában kezdődő tárgyalásokon. Erről a tárgyalásokat amerikai részről vezető Roberta Jacobson, az washingtoni külügyminisztérium Latin-Amerikáért felelős legmagasabb rangú diplomatája beszélt Washingtonban.

Jacobson 38 év után az első amerikai helyettes államtitkár, aki Kubába látogat.

„Bízunk abban, hogy Kuba feloldja az utazási korlátozásokat" – mondta arra utalva, hogy az amerikai diplomatákat jellemzően nem engedik Havannán kívülre. Ugyanilyen korlátozás vonatkozik a kubai diplomatákra Washingtonban.

Roberta Jacobson újságíróknak arról is beszélt, remélik, hogy hónapokon belül újra megnyílhat az Egyesült Államok havannai nagykövetsége. Miután a két ország között 1961-ben megszakadtak a diplomáciai kapcsolatok, a hatemeletes épületet bezárták, később – 1977-ben – amerikai érdekképviseleti iroda nyílt benne.

Az államtitkár-helyettes szerint nehéz megjósolni, hogy milyen eredményt hoz a tárgyalások első köre.

A szerdai és csütörtöki egyeztetéseket Kubában előkészítő hatfős amerikai kongresszusi küldöttség vezetője mindazonáltal derűlátó. Patrick Leahy demokrata szenátor szerint a kubai fél minden kérdésben nyitott. Háromnapos látogatása során a négy szenátor és két képviselő találkozott Bruno Rodríguez külügyminiszterrel, kubai másként gondolkodókkal, valamint több ágazat – köztük az agrárium – képviselőivel.

A havannai tárgyalásokon Washington szeretné elérni, hogy a kubai vezetés engedjen szabadon még több politikai foglyot – 53-at már szabadon bocsátott röviddel a diplomáciai kapcsolatok újbóli felvételéről szóló decemberi bejelentés után -, de szeretné előmozdítani azon kubai amerikaiak ügyét is, akik vagyonát elkobozták az 1959-es forradalom után.

Az emberi jogokról szólva Patrick Leahy azt mondta, hogy ezt a kérdést folyamatosan napirenden kell majd tartani a tárgyalássorozat alatt.