Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harckészültségbe helyezték az ukrán csapatokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 12. 23:18

Petro Porosenko ukrán elnök a legmagasabb harckészültségi fokozatot rendelte el augusztus 11-én, csütörtökön a Krím és a szakadárok uralta Donyec-medencei területek közelében állomásoztatott összes ukrán katonai egységnél, miután Moszkva azzal vádolta Kijevet, hogy diverzáns tevékenységet folytatott a Krím félszigeten.

A kijevi vezérkar szóvivője emellett közölte: Ukrajna előre bejelentett hadgyakorlatba kezdett szerdától az ország déli részén.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán azzal vádolta meg Kijevet, hogy terrorista taktikákkal próbál új konfliktust provokálni, és destabilizálni igyekszik a Krímet, amelyet Moszkva 2014-ben magához csatolt.

Kijev tagadja az orosz vádakat. Álláspontja szerint azokat Moszkva cinikus ürügyként próbálja felhasználni, hogy nagyobb katonai fenyegetést jelentsen Ukrajnára.

* * *

Oroszország nagyobb létszámú és korszerűbb felszereléssel ellátott erőket telepített az utóbbi napokban az ukrán határra a Krím félsziget mentén – közölte csütörtökön Oleh Szlobodin, az ukrán határőrség szóvivője.

„Egyértelműen elmondhatjuk, hogy a március óta ott állomásoztatott orosz csapatokat most újakkal váltják fel" – mondta Szlobodin egy sajtókonferencián, amelyet olyan időszakban tartottak, amikor éleződik a feszültség Moszkva és Kijev között.

„Ezek a katonák modernebb felszereléssel érkeznek, és deszantosok is vannak köztük. Az elmúlt napokban megerősítjük a csapatokat a határon" – tette hozzá az ukrán szóvivő.