Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcok dúlnak Bengáziban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 3. 10:00

Tizenkét katona meghalt, hatvanan pedig megsebesültek a kormányerők és az iszlamista felkelők közötti harcok és egy kettős öngyilkos merénylet következtében a líbiai Bengáziában október 2-án, csütörtökön – közölték egészségügyi források.

A kikötővárosban tovább folytatódtak az összecsapások a szélsőséges milíciák, köztük az Anszár As-Saría nevű dzsihadista csoport és a szekuláris erőket támogató lázadó tábornok, Halifa Haftár egységei között egy katonai és polgári repülőtér ellenőrzéséért. Haftár csapatait erősíti a líbiai hadsereg néhány alakulata is.

Ismeretlen elkövetők két, robbanószerrel megpakolt gépjárművel belehajtottak egy katonai ellenőrzőpontba a repülőtér közelében. A biztonsági erők három tagja meghalt a támadásban, a környéken kirobbant összecsapásokban pedig négy másik katona is életét vesztette.

A hadsereg egyik illetékese szerint a légikikötőt ostromló iszlamisták súlyos veszteségeket szenvedtek.

Kórházi tisztségviselők szerint egy másik rajtaütésben iszlamista lázadók négy embert meggyilkoltak egy, Bengázitól keletre található katonai ellenőrzőpontnál.

Líbiában a központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése óta képtelen volt kiterjeszteni hatalmát az ország egészére, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom idején verbuválódott különböző fegyveres csoportokat.

Az országban teljes káosz uralkodik azóta, hogy májusban Halifa Haftár, egy nyugalmazott tábornok hadjáratot hirdetett a szélsőséges iszlamisták ellen, arra hivatkozva, hogy a kormány képtelen úrrá lenni a helyzeten. Azóta Tripoli mellett Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban is heves harcok folynak a Haftárhoz csatlakozott erők és az iszlamisták között.

A helyzet miatt a legtöbb nyugati ország korábban bezárta diplomáciai képviseleteit, és kimenekítette állampolgárait. A nemzetközileg elismert parlament a keleti Tobruk városba menekült. Az iszlamistáknak saját törvényhozásuk van ezer kilométerre nyugatra, Tripoliban.