Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három év óta először nem volt halottja a szíriai konfliktusnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 9. 10:44

Az erős havazás miatt elhallgattak a fegyverek január 8-án, szerdán Szíriában. Három éve ez volt az első olyan nap, amikor egyetlen ember halálát sem jelentették a polgárháború sújtotta országból – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet csütörtökön.

Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű szervezet igazgatója elmondta, hogy a hatalmas hóvihar és a jeges szél súlyos megpróbáltatások elé állította a menekülteket, elejét vette ugyanakkor a harcoknak és a bombázásoknak is.

Az OSDH adatai szerint decemberben átlagosan napi százötven ember vesztette életét a szíriai polgárháború következtében. Ezzel szemben szerdán egyetlen háborús halottról sem értesültek – tudatta a szervezet, amely helyszíni aktivisták és egészségügyi dolgozók hálózatától szerzi be értesüléseit.

Az utóbbi napokban szél- és hóviharok sújtották a közel-keleti térséget. Rod Redmond, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) bejrúti szóvivője korábban azt mondta, hogy a menekültek helyzete drámai, s a szervezet attól tart, hogy a legrosszabb még csak ezután jön.

A közel négy éve polgárháború sújtotta Szíriából otthonukat elhagyni kényszerültek ezrei próbálják megerősíteni a menekülttáborokban felállított hevenyészett műanyagsátraikat az erős szélben. Az ENSZ becslései szerint több mint 7,6 millió szíriai menekült el otthonából, közülük több mint 3,3 millióan az ország határain túlra.