Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az új honvédelmi életpályájáról – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. január 9. 11:50

A kormány 2014. december 2-án megtartott ülésén megtárgyalta az új életpálya és az új illetményrendszer bevezetésének alapelveit, amelyet Hende Csaba, Magyarország honvédelmi minisztere állománygyűlésen mutatott be a Magyar Honvédség vezetőinek. Interjúnkban illetményemelésről, életpályáról és arról beszélgettünk a tárca vezetőjével, hogy a részleteket is a maguk helyére kell tenni.

1595985652
A kormány egyik legfontosabb célkitűzése a közszolgálat megújítása. A tárca 2010 óta dolgozik az életpálya bevezetésén. A honvédelem rendszerének legfontosabb „tényezője" a honvéd. Nem védhetjük meg a nemzetet, a hazát elkötelezett, hozzáértő, tapasztalt katonák nélkül. Egyfelől morális kötelesség, másfelől a küldetés teljesítésének alapvető érdeke, hogy a legjobbak, a legtehetségesebbek, a legelkötelezettebbek szolgáljanak a honvédségben. Aki erre a szolgálatra vállalkozik, annak nem lehetnek megélhetési gondjai. Tudnia kell, hogy – ha becsületesen végzi a munkáját – holnap és holnapután hol fog tartani.

A megkezdett munka most döntő szakaszba érkezett: a Honvédelmi Minisztérium kidolgozta a katonai életpálya és azon belül az illetményrendszer alapelveire vonatkozó koncepciót, amelyet a kormány megtárgyalt és elfogadott. Egy nagyarányú illetményemeléssel 2015. július 1-jén bevezetjük az új katonai életpálya-modellt.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január16-án, pénteken megjelenő számában!)