Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három terroristacsoport mozoghatott összehangoltan Párizsban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 14. 20:03

Összesen 129 embert gyilkoltak meg Párizsban dzsihadista fegyveresek pénteken este. Az Európai Unió az egész közösség elleni támadásnak tekinti a történteket, már nagy erőkkel folyik a nyomozás a tragédia hátterének felderítésére. Magyarországon is fokozott biztonsági intézkedések léptek életbe. Összefoglaló egy napról, amely garantáltan meghatározza majd Európa következő éveit – tudósításunk folyamatosan frissül. (Legutóbb frissítve: 23.41-kor.)

23.41

A francia nyelvű belga közmédium, az RTBF értesülése szerint a délutáni után este újabb rendőri akció indult Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületének több részén is, a belga belügyminiszter pedig egy flamand csatornának szombat este úgy nyilatkozott, hogy személyesen veszi kézbe a kerületet.
Az RTBF az újabb akcióról mindössze annyit közölt, hogy a rendőrség több utcát lezárt, egy esküvő vendégei például csak rendőri kísérettel közelíthetik meg az ünnepséget.

Közben Jan Jambon, a belga koalíciós szövetségi kormány flamand nacionalisták által delegált belügyminisztere a VTM nevű holland nyelvű adónak adott interjúban kijelentette: nem tesz jót az országnak, hogy Molenbeek révén folyamatosan ismételten terrorcselekményekkel hozzák összefüggésbe. Több korábbi terrorcselekmény elkövetőjéről derült már ki ugyanis, hogy megfordultak a jelentős muszlim közösségnek otthont adó brüsszeli városrészben.
A belügyminiszter rámutatott, hogy más városokban ugyanazt a politikát alkalmazzák a radikalizmus megfékezésére, és máshol ez eredményt hozott, sikerült megállítani, hogy fiatalok útnak induljanak Szíriába.

Jambon tudatta, hogy személyesen fog utánanézni, hogy ugyanez a módszer Molenbeek esetében miért nem jár sikerrel. „Hogy meg akarom-e tisztítani Molenbeeket? Azt mindenesetre meg fogjuk vizsgálni, hogy ez a kerület miért maradt problémás és mit lehet tenni. Egy dolog biztos: ez az állapot tarthatatlan" – húzta alá Jan Jambon. „Személyesen veszem kézbe az ügyet, mert ez így nem maradhat. Ennek véget kell vetni. Mindent meg kell tennünk, hogy ez a probléma megszűnjön" – tette hozzá a belügyminiszter. „Kitakarítom Molenbeeket. Hadban állunk az Iszlám Állammal" – idézte még a minisztert két belga hírportál is.

A délután folyamán a belga hatóságok három embert tartóztattak le Molenbeekben a péntek esti párizsi terrortámadásokkal összefüggésben.

A miniszter az interjúban a menekültválságra is kitért. Mint mondta: Belgium aligha tud két fronton harcot viselni; egyszerre kellene küzdenie a terrorizmus ellen, s közben a menekültválságot is kezelnie, ezért ez utóbbira sürgősen európai megoldást kell találni, amely a külső határok ellenőrzésével kell, hogy kezdődjön.

20.45

Százak gyújtottak mécsest a Szent István-bazilika előtt a párizsi vérengzés áldozatainak emlékére. A helyszínen – a megerősített biztonsági intézkedések szellemében – katonai rendészek is jelen voltak.Kattintson fotóinkért!

1596003966

20.04

Sajtótájékoztatót tartott a párizsi terrortámadásokról Francois Molins, a francia főváros főügyésze. Ezen közölte: az eddigi hivatalos adatok szerint 129-en haltak meg a péntek esti terrortámadásban, 352-en sérültek meg, és ebből 99 személy állapota válságos. Csak a Bataclan klubban 89 halálos áldozatot szedtek a terroristák. A rendőrség összesen hét merénylővel végzett, és a hatóságok feltételezései szerint három terroristacsoport mozgott összehangoltan Párizsban a támadások idején. A hét terrorista Kalasnyikovokat és ugyanolyan robbanószerkezeteket használt. Az egyik támadásnál egy fekete Seatot használtak a merénylők.

A Bataclanban gyilkoló egyik merénylőről több információt is közölt a főügyész. A férfi 1985 novemberében született és francia állampolgár volt: 2004 és 2010 között nyolc alkalommal ítélték el különböző bűncselekményekért, de sosem zárták börtönbe. Valószínűleg 2010 környékén fordult az iszlám radikalizmus felé. Az egyik, a Stade de France stadionnál öngyilkos merényletet végrehajtó terroristánál szíriai útlevelet találtak, amelynek tanúsága szerint 1990-ben született, de korábban nem került a titkosszolgálatok látókörébe.

Párhuzamosan a belga hatóságok bejelentették: egy razzia során három embert tartóztattak le Belgiumban a merényletekkel összefüggésben, egyiküket a francia-belga határnál. Bizonyos jelek szerint a terroristák egyik járműve is belga rendszámmal közlekedett.

1596003966

19.48

Egy egyiptomi útlevelet is találtak szombaton az egyik öngyilkos merénylő holttestének közelében a párizsi Stade de France stadionnál; Kairó eközben bejelentette, hogy egy egyiptomi fiatalembernek nyoma veszett Párizsban.
Az egyiptomi okmány felleléséről a BFMTV francia hírtelevízió számolt be, röviddel azon rendőrségi jelentések után, amelyek szerint az egyik merénylő holtteste mellett egy szíriai útlevelet találtak. A két úti okmány tulajdonosainak személyazonosságát nem közölték; jelenleg is vizsgálják az útlevelek és a merényletek közötti esetleges összefüggéseket.
Eközben Kairó bejelentette, hogy egy 1988-as születésű egyiptomi fiatalembernek nyoma veszett a francia fővárosban.

Ahmed Abu Zeid külügyi szóvivő szerint Valíd Abder-Rázek Júszef édesanyja társaságában utazott Párizsba, és péntek este elment a Stade de France stadionban megrendezett francia-német labdarúgó mérkőzésre. A párizsi egyiptomi nagykövetség információi szerint Júszef azóta nem tért vissza a szállására.
Ahmed Abu Zeid azt is elmondta, hogy az egyiptomi külképviselet állandó kapcsolatban áll a francia külügyminisztériumban összeült válságtanáccsal, amelynek értesülései szerint a fiatal egyiptomi neve sem a sebesültek, sem az áldozatok listáján nem szerepel.

19.38

Nagyratörő menetrendet fogadtak el a bécsi Szíria-konferencia résztvevői szombaton a közel-keleti országban több mint négy éve tartó polgárháborús válság rendezésére a német külügyminiszter tájékoztatása szerint.
A szíriai kormány és az ellenzéki csoportok képviselői még idén tárgyalásokat kezdenének, fél éven belül átmeneti kormány alakulna, másfél éven belül pedig választásokat tartanának a tervek szerint – közölte Frank-Walter Steinmeier.

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint ahhoz, hogy mindezt elérjék, tűzszünetet kell hirdetni a kormány és a lázadó csoportok között. Közölte, az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja megegyezett arról, hogy határozatot fogad el erről. Kerry szerint a legfontosabb, hogy ne a mérsékelt ellenzékkel szembeni harc, hanem az Iszlám Állam (IÁ) és az an-Nuszra Front ellen küzdelem folytatódjon. A péntek éjjeli párizsi merényletsorozattal kapcsolatban hangsúlyozta, nincs ok feltételezni, hogy nem az Iszlám Állam állt a támadások mögött. Kiemelte azt is, hogy a történtek csak még inkább megerősítik eltökéltségüket a terrorizmus elleni harcban.
Aláhúzta: az arab országoknak Szíriával közösen kellene harcolniuk az IÁ ellen. Elmondta ugyanakkor, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsáról egyelőre nincs egyezség, de őt úgy tájékoztatták, hogy Aszad kész érdemi tárgyalásokat folytatni. Kerry reményét fejezte ki, hogy a szíriai elnök komolyan gondolja, hogy kész részt venni az átmenetről szóló egyeztetésekben. Az amerikai külügyminiszter elmondta: az Egyesült Államok és Oroszország között véleménykülönbségek vannak, azonban folytatni kell a közös munkát, ahogy ezt az Iránnal folytatott tárgyalások kapcsán tették korábban, és hozzátette: a tárgyalópartnerek mindannyian Szíria stabilitását tartják szem előtt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a sajtótájékoztatón kijelentette: csak a szíriai emberek dönthetnek országuk és elnökük sorsáról. Lavrov szerint a valódi ellenség azonban nem Aszad, hanem az IÁ. Elmondta azt is, hogy a tárgyaláson részt vevő országok számba vették a terrorcsoportokat, ezen listák összehangolását Jordánia végzi majd, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa szavazni fog róla.

A békefolyamatot Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja vezeti és szervezi majd – mondta Frank-Walter Steinmeier a 17 ország magas rangú képviselőinek részvételével zajló tanácskozás után.
Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője rendkívül hasznosnak nevezte az egyeztetést. Federica Mogherini úgy vélekedett, megkezdődhet a rendezéshez vezető folyamat egyúttal a Twitter közösségi portálon bejelentette, hogy a következő csúcstalálkozót Párizsban tartják majd.

1596003967

19.33

Az Európai Unió egésze elleni támadásnak minősítették a párizsi terrorakciókat a tagországok és a központi uniós intézmények vezetői.
„Ez mindannyiunk elleni támadás volt" – áll a Brüsszelben szombat délután kiadott nyilatkozatban, amelyet a tagországok állam- és kormányfői, valamint az uniós központi intézményeinek vezetőinek nevében tett közzé az Európai Bizottság.
A nyilatkozat szerint az unió egységesen száll szembe a fenyegetéssel, minden szükséges eszközt megmozgatva és könyörtelen eltökéltséggel.
Franciaország nagy és erős nemzet, melynek eszményei, a szabadság, egyenlőség, testvériség az egész Európai Uniót ösztönzik – áll a nyilatkozatban.

„Az aljas terrortámadás eredeti céljának az ellenkezőjét éri el, és nem fog gyűlölethez és a félelemhez vezetni" – fogalmaz a nyilatkozat, amely hangsúlyozza, hogy az unió mindent megtesz, ami európai szinten megtehető Franciaország biztonsága, a terrorizmus és a gyűlölet legyőzése érdekében.
Az uniós vezetők aláhúzták, hogy az európaiak gyásznapként fognak emlékezni november 13-ra, ezért arra kérték a tagországok lakosságát, hogy hétfő délben tartsanak egy perc csendes emlékezést, az áldozatokra gondolva.

17.09

Fenyegetés miatt indulás előtt kiürítettek és átkutattak egy Franciaországba tartó repülőgépet az amszterdami Schiphol repülőtéren szombat délután – jelentette holland hatósági forrásokra hivatkozva a belga sajtó.
A La Derniere Heure című lap a holland csendőrség bejelentésére hivatkozva azt írta, azért utasítottak mindenkit az Air France-KLM gépének elhagyására, mert a Twitter internetes közösségi oldalon megfenyegették a járatot.
A beszámoló szerint Dennis Muller holland csendőrségi szóvivő elmondta, hogy minden fenyegetést nagyon komolyan vesznek, de nyilatkozatában nem hozta közvetlen kapcsolatba a repülőtéren történteket a pénteki párizsi terrortámadásokkal.
A szóvivő nem árulta el, hogy pontosan mivel fenyegették meg a járatot.

1596003967

17.03

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) docense szerint alapos előkészítéssel, „szakszerűen" hajtották végre a pénteki párizsi merényleteket. Kis-Benedek József az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: ha valóban a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet áll a merényletek mögött, akkor az is valószínű, hogy olyan helyi emberek vitték véghez az akciókat, akiknek vannak papírjai, jó nyelv- és helyismerettel rendelkeznek.
A péntek éjjeli véres párizsi merényletek eddig 128 halálos áldozatot követeltek. A több helyszínen is elkövetett támadásokat az Iszlám Állam vállalta magára.

Az NKE docense kiemelte: Franciaország elég intenzíven vesz rész az Iszlám Állam elleni harcban. Ennek nyomán Franciaországban fel is voltak készülve az esetleges terrortámadásokra, megemelték a készültségi szintet. Hibák viszont mindig vannak, százszázalékos biztonság nem létezik – emelte ki a szakértő, hozzátéve: a francia hírszerzés és terrorelhárítás az egyik legjobb a világon. A pénteki történtek viszont azt jelzik, hogy az adott helyszínek biztonságáért felelősök nem voltak a „helyzet csúcsán".
Kis-Benedek József kiemelte, hogy az ilyen akciókat alaposan elő kell készíteni: ki kell választani, meg kell figyelni a területeket. Ezért is valószínűbb, hogy helyiek követték el az akciókat – mondta a szakértő, megjegyezve: az, hogy az Iszlám Állam magára vállalta, egyelőre nem jelent semmit, mert ők olyasmit is szeretnek magukra vállalni, amihez nincs közük. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az Iszlám Állam sok esetben ugyanazt a gyakorlatot követi, mint az al-Kaida: helyi állampolgárokat keresnek, akiknek vannak papírjai, jól beszélik a nyelvek, ismerik az adott környéket.

A szakértő szerint a péntek 13-ával nincs összefüggés. Rámutatott: a péntek nem lehet véletlen, ugyanis a muzulmánoknál a péntek ünnepnap. Ennek nyomán a muzulmán terrorszervezetek, terroristák gyakran követnek el pénteken akciókat, sok esetben a péntek esti ima után – tette hozzá.
Kis-Benedek József szerint ha valóban az Iszlám Állam felelős a párizsi merényletekért, azok oka a „bosszú" lehet a terrorszervezet elleni akcióban való intenzív részvétel miatt. A szakértő ennek kapcsán viszont kiemelte: bár Magyarország is szerepet vállalt ebben a nemzetközi koalícióban, mi nem harcoló alakulattal veszünk részt. Így az NKE docense szerint emiatt nem nőtt jelentősen Magyarország terrorfenyegetettsége.

A szakértő kiemelte: nem szabad szorosan összekötni a történteket a jelenlegi migrációs hullámmal. Kis-Benedek József úgy véli, nem a jelenleg úton lévő migránsok jelentik a veszélyt, hanem azok a már hosszabb ideje Európában lévők, akik nem találták meg helyüket, nem tudtak beilleszkedni a társadalomba.

1596003967

16.50

Németországban megerősítették a biztonsági intézkedéseket a párizsi merényletek miatt – jelentette be szombaton a német belügyminiszter.
Thomas de Maiziere berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a merényletek „Németország ellen is irányultak", és Németország „továbbra is erősen a nemzetközi terrorizmus célkeresztjében van".
A szövetségi rendőrség megerősítette a Németország és Franciaország közötti vasúti és légiközlekedés ellenőrzését, és a biztonsági szervek minden erővel dolgoznak a merényletek lehetséges németországi vonatkozásainak feltárásán.
A napokban Bajorországban őrizetbe vett montenegrói férfi ügyével kapcsolatban elmondta, hogy jelentős mennyiségű fegyvert találtak az illető autójában, és megállapították, hogy a kocsi navigációs rendszerében egy párizsi cím volt beállítva célállomásként. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a merénylők köréhez tartozik.

15.54

A párizsi merényletek miatt szigorúbb biztonsági intézkedések lesznek érvényben a magyar-norvég labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtezős párharc vasárnapi, budapesti visszavágóján.
A magyar szövetség (MLSZ) szombati közleménye szerint minden szurkoló személyazonosságát megvizsgálják a biztonsági szolgálat tagjai a 20.45 órakor kezdődő találkozó előtt, ezért arra kérnek mindenkit, hogy időben érkezzen meg a Groupama Arénához. A stadion kapuit a meghirdetettnél korábban, 18.15 órakor nyitják ki, és a beléptetésnél a jegyeket minden esetben összevetik a személyazonosító okmányokkal (ez a hivatalos okmányok mellett szurkolói kártya is lehet).
Az MLSZ felhívja a nézők figyelmét, hogy a szokásosnál szigorúbb biztonsági intézkedések miatt lényegesen megnövekszik a beléptetés ideje. Fontos, hogy senki ne próbálkozzon más jegyével belépni, mert azokat, akik nem a saját nevükre szóló belépővel próbálnak a stadionba bejutni, a biztonsági személyzet átadja a rendőrségnek. Az MLSZ javasolja, hogy a szigorú ellenőrzések miatt lehetőség szerint senki ne vigyen be a lelátóra magával táskát.

Az európai szövetség (UEFA) szombaton hivatalos közleményben fejezte ki együttérzését Franciaországnak a párizsi terrortámadások miatt, egyben megerősítette, hogy a következő napokban minden tervezett mérkőzést megrendeznek. Az UEFA versenyrendszerében rendezendő mérkőzések egyperces néma megemlékezéssel kezdődnek, a játékosok gyászszalaggal a karjukon lépnek pályára. A magyar kormány vasárnapra nemzeti gyásznapot rendelt el, a Groupama Arénában ennek megfelelő körülmények között várják a szurkolókat a pótselejtezőre.

1596003967

15.28

Őrizetbe vettek szombaton egy gyanúsan viselkedő embert a második legnagyobb londoni repülőtéren, a brit fővárostól délre fekvő Gatwicken, amelynek egyik terminálját teljesen kiürítették és a környező utakat is lezárták.
A rendőrségi beszámoló szerint az őrizetbe vett személy gyanús tárgyat hagyott hátra az északi terminálon. A tárgyat a hadsereg tűzszerészei vizsgálják.
A területileg illetékes Sussex megyei rendőrség közleménye szerint az előző napi párizsi merényletsorozat nyomán minden ilyen incidenst fokozott odafigyeléssel és a lehető legkomolyabban kell kezelni.
A repülőtér szóvivője közölte, hogy azokat a járatokat, amelyek a menetrend szerint Gatwick északi termináljára érkeznének, átirányítják a déli terminálra.
Az intézkedés az easyJet légitársaság Budapestről Gatwickre tartó szombat délutáni járatát is érinti, amely a menetrend szerint az északi terminálra érkezne.
A járat érkezése a Gatwick tájékoztató rendszere szerint félórás késéssel várható.

15.21

Szervezett formában gondoskodik a Magyarországon lévő külföldi katonák fokozott védelméről a Magyar Honvédség – közölte a Honvéd Vezérkar főnök szombaton az MTI-vel. Dr. Benkő Tibor vezérezredes felidézte: jelenleg mintegy negyven cseh és szlovák katona tartózkodik Magyarországon, ők az illegális migrációs helyzettel összefüggésben, a V4-es együttműködés keretében elrendelt Balaton 2015 elnevezésű nemzetközi közös kiképzésen vesznek részt. Laktanyákban vannak elhelyezve. Ezek őrzés-védelmét egyébként is megerősítették, továbbá arra törekszenek, hogy mivel hétvége van, az esetleges szabadidős tevékenységük során kerüljék el a tömegrendezvényeket, az olyan helyszíneket, ahol tömegek lehetnek, hogy minél inkább csökkentsék az esetleges veszély mértékét.
A Magyar Honvédség fokozta továbbá a biztonsági intézkedéseket a határok mentén és a missziókban lévő katonáknál is. Ezzel együtt a katonák feladatellátása nem változik, továbbra is az eddigiek szerint végzik munkájukat.

A magyar katonák tizennégy országban vesznek részt békefenntartói, missziós feladatokban. Az ő feladatuk, hogy a helyszínen próbálják stabilizálni a helyzetet. Ezen missziós helyszínek közül ebben a helyzetben kiemeltnek számít Irak, Erbíl, ahol kimondottan a párizsi terrorcselekmények elkövetését is vállaló, magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet ellen harcoló kurd pesmerga erők kiképzését támogatják.
A vezérezredes kitért arra is, hogy jelenleg nincs arra utaló konkrét jel, hogy az Európát sújtó tömeges migrációs hullám és a párizsi terrorcselekmények között összefüggés van. Ugyanakkor a vezérkarfőnök szerint tény az, hogy naponta több ezer ember lép be ellenőrizetlenül, kontroll nélkül Európába, ami magában rejti annak veszélyét, hogy köztük ilyen cselekedetekre specializálódott – Európa és Magyarország biztonságát veszélyeztető – emberek is lehetnek.

1596003968

14.48

Szíriai útlevelet találtak a párizsi Stade de France stadion közelében elkövetett robbantások egyik öngyilkos merénylőjének holtteste közelében – közölték szombaton rendőrségi források. Az egyelőre nem állapítható meg, hogy a személyi okmány az elkövetőhöz tartozott-e. Francois Hollande francia államfő szombaton azt mondta, hogy az előző napi, legalább 128 áldozatot követelő párizsi támadássorozat „külföldről előkészített, megtervezett tett" volt, amelyet „külföldi segítséggel" hajtottak végre. Az útlevelet az egyik elkövető holtteste közelében találták – közölte egy forrás alapján több francia televízió és internetes portál.
Egy másik rendőrségi forrás szerint a szíriai útlevelet a Bataclan koncertterem átvizsgálása során találtak meg a nyomozók. Itt legalább 82 embert ölt meg négy terrorista, akik közül hárman felrobbantották magukat, amikor a kommandósok ostrom alá vették az épületet, egy merénylőt pedig a rendőrök lőttek le. A szíriai szál a nyomozók egyik feltételezése a források szerint, akik a külföldi titkosszolgálatokkal szoros együttműködésben dolgoznak a bizonyítékok feltárásán.

Egy rendőrségi forrás szombaton elmondta, hogy a merénylők első ránézésre kiválóan kiképzett, harcra elszánt emberek voltak. A szemtanúk nagyon fiatal és magabiztos emberekként írták le őket.
A nyomozás során nagyon hamar felmerült a kérdés, hogy a támadók kaptak-e kiképzést a dzsihadisták által felügyelt területeken Szíriában, de a nyomozásnak ezen kezdeti elemeit a források szerint még pontosítani kell. A francia hírtelevíziók szerint egyelőre semmi nem ismertes a támadók személyazonosságáról, s a DNS-minták alapján történő azonosításuk akár több napig is eltarthat, miután a nyolc támadóból hét felrobbantotta magát, s emiatt a holttestek erősen szétroncsolódtak.

Egy belga rendszámú autó szállíthatta a robbanószereket a párizsi merényletekhez – hangzott el a La Une nevű belga televízió híradójának különkiadásában szombaton. A francia nyelvű belga közszolgálat televízió, az RTBF rendkívüli kiadásának élő adásában az az információ is elhangzott, hogy az egyik támadó autójában a francia rendőrök Brüsszel egyik kerületéből, a jelentős muszlim közösséggel rendelkező Molenbeek-Saint-Jeanból származó parkolójegyet találtak. Így a támadásnak további Belgiumhoz köthető vonatkozásai is lehetnek. A La Une híradója titkosszolgálati információkra hivatkozva jelentette, hogy erős összefonódás lehet a belga és francia szélsőséges csoportok között, ahogy ezt az év elején Belgiumban meghiúsított támadások francia szálai is bizonyítják. A francia hatóságok tovább kutatnak a belga rendszámú autó tulajdonosa és vezetője után – hangzott el a műsorban.

1596003968


14.39

A Magyar Honvédség megerősítette objektumainak védelmét, valamint rendész szolgálatával fokozta jelenlétét az ország különböző pontjain. Az intézkedés alapján a laktanyák és egyéb honvédségi objektumok környékén fegyveres járőrszolgálatot látnak el a katonák, és szigorították az objektumokba történő belépést is.
A HM Sajtóosztály közleménye itt olvasható.

14.16

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta magára a Párizsban elkövetett merényleteket szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos közleményében.
Az arab és francia nyelven, francia keltezéssel kiadott dokumentum szerint a „kalifátus" nyolc harcosa robbanó mellényekkel és gépfegyverekkel felszerelkezve hajtotta végre a támadásokat különböző helyszíneken a francia főváros szívében. Párizst a „feslettség és bűn fővárosának", valamint az „európai keresztesek zászlósának" nevezték a közleményben.
Az „alapos tanulmányozás után kiválasztott" célpontok közül megnevezték a Stade de France stadiont, ahol a támadás alatt a „francia és német keresztesek csapatainak mérkőzése folyt, Franciaország félkegyelműjének, Francois Hollande-nak a jelenlétében". A tetthelyek között említették a Bataclan rendezvénytermet, ahol a szöveg szerint „a bálványimádók százai gyűltek össze az erkölcstelenség és fajtalanság báljára". Ugyancsak megnevezték Párizs tizedik, tizenegyedik és tizennyolcadik kerületeit, amelyekben egy időben hajtottak végre támadásokat.

Az öngyilkos merénylőkről szólva a dzsihadisták arra kérték Istent, „fogadja be őket a vértanúk közé, és minket is küldjön utánuk".
„Tudja meg Franciaország, és mindenki, aki ugyanazon az ösvényen jár mint ők, hogy továbbra is a lista élén maradnak az Iszlám Állam célpontjai között. A halál bűze mindaddig nem hagyja el orrukat, ameddig a keresztes hadjárat élén haladnak" – áll a közleményben. „Sértegetni merészeltétek (Mohamed) prófétánkat, büszkélkedtetek az iszlám ellen Franciaországban viselt háborútokkal és a kalifátus földjén élő muzulmánok ellen repülőgépeitekkel végrehajtott csapásaitokkal, amelyekből semmilyen hasznot nem húztatok Párizs bűzös utcáin és sikátoraiban".
„Ez a támadás csupán az első zápor és egyben figyelmeztetés volt azok számára, akik (egyáltalán) hajlandóak arra, hogy levonják a tanulságot" ebből a leckéből – áll a dzsihadista szervezet közleményének végén.

1596003968


13.52

Nicolas Sarkozy volt francia államfő szerint „totális háborút" kell a terrorizmus ellen folytatni és „gigantikus intézkedésekre" van szükség Franciaország biztonságának megerősítésére a párizsi merényleteket követően.
„A háborúnknak totálisnak kell lennie", mondta szombaton a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak vezetője egy sajtótájékoztatón, amelyet élőben közvetítettek a francia hírtelevíziók. „A mi dolgunk, hogy tudatosítsuk, hogy a helyzet mennyire súlyos és levonjunk abból minden következtetést a teendőkre nézve. Semmi nem lehet olyan, mint eddig, a terrorizmus már túl sok áldozatot szedett" – hívta fel a figyelmet Sarkozy.

„A külpolitikánknak magába kell foglalnia azt, hogy háborúban állunk, és a belbiztonsági politikánknak is" – tette hozzá az exelnök.
„Hatalmas intézkedésekre van szükségünk ahhoz, hogy a franciák biztonsága teljese mértékben megoldott legyen" – hangsúlyozta Nicolas Sarkozy, aki elmondta, hogy a rendkívüli állapoton és a határok ellenőrzésén kívül pártja támogat „minden olyan döntést, amely a biztonsági intézkedések drasztikus megerősítését szolgálja honfitársaink életének védelme érdekében".

A volt államfő jelezte, hogy a Köztársaságiak szombatra tervezett politikai rendezvénye elmarad. Pénteken egyébként minden politikai párt megszakította a decemberi regionális választások előtti kampányát. Nicolas Sarkozy azt is elmondta, hogy telefonon egyeztetett Francois Hollande államfővel, s a volt és jelenlegi köztársasági elnök vasárnap személyesen is találkozik.

1596003968

12.08

Hivatalosan is magára vállalta a párizsi mészárlást az Iszlám Állam az AFP beszámolója szerint. A terrorállam szombat délelőtt nyilvánosságra hozott egy videót, amelyben arra szólítják fel azokat a muszlimokat, akik nem tudnak Szíriába utazni, hogy Franciaországban kövessenek el támadásokat. A felvétel ugyanakkor valószínűleg nem most készült.

12.03

Az izraeli kormány és az izraeli ellenzék, valamint a palesztin elnök szolidaritásáról biztosította Franciaországot a péntek párizsi merényletek után. Benjámin Netanjahu kormányfő kijelentette, hogy Izrael vállvetve harcol a franciákkal a terror ellen. „Izrael szorosan áll Francois Hollande francia elnök és a francia nép mellett a terrorizmus elleni harcban", mondta az izraeli miniszterelnök. Jichák Hercog, az ellenzéki balközép Cionista Tábor és a parlamenti ellenzék vezetője a francia nagykövetnek fejezte ki részvétét a párizsi merényletek után. „Együtt érzünk Franciaországgal és mélyen osztozunk a francia nép fájdalmában a szabadság ellen a múlt éjjel elkövetett rettenetes és aljas bűncselekmény után", mondta Hercog. „A sátáni terror nem ismer határokat, csak a nemzetek bátor és kitartó együttműködésével irthatjuk ki. Izrael mindent elkövet, hogy segítse ezt a küzdelmet", tette hozzá az izraeli politikus.

Mahmúd Abbász palesztin elnök Twitter-üzenetben ítélte el a vérontást, s fejezte ki együttérzését és szolidaritását a francia néppel és kormányával.

1596003968


11.55

Valószínűleg a párizsi merényletek elkövetőinek egyik cinkosát vették őrizetbe a napokban Bajorországban – jelentette szombaton a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság.
A BR értesülése szerint egy montenegrói férfit vettek őrizetbe. Az ausztriai Salzburg és a bajor tartományi főváros, München közötti autópályán állították meg néhány napja a határellenőrzéshez kapcsolódó mélységi ellenőrzés során.
Autójában találtak több lőfegyvert, lőszert és több kilogramm robbanóanyagot, valamint dokumentumokat, amelyek erősen arra utalnak, hogy Párizsba tartott.
A bajor tartományi bűnügyi rendőrség közvetlenül a férfi őrizetbe vétele után tájékoztatta az ügyről a francia hatóságokat.

11.13

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett háborús tettnek nevezte Francois Hollande francia államfő a párizsi merényleteket.
„Ami tegnap történt Párizsban és Saint-Denisben, az háborús tett, és a háborúval szemben egy országnak a megfelelő döntéseket kell meghoznia", mondta szombaton a köztársasági elnök a védelmi tanács ülését követő rövid televíziós beszédében. „Egy terrorista hadsereg, az Iszlám Állam által elkövetett tett az ellen, ami mi vagyunk, egy olyan szabad ország ellen, amely az egész világhoz szól", tette hozzá Francois Hollande. „Egy külföldről előkészített, megtervezett tett, külföldi segítséggel, amelyet a nyomozásnak kell felderítenie. Teljesen barbár tett", fogalmazott a francia elnök.

1596003969



11.03

Megerősített magyarországi biztonsági intézkedésekről döntött a nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportja a párizsi terrortámadás miatt összehívott szombat reggeli ülésen, amelyen az ország biztonságáért felelős szervezetek vezetői mellett részt vett Orbán Viktor kormányfő és Pintér Sándor belügyminiszter is. A Magyar Honvédséget dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök képviselte. A döntésekről Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója számolt be a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón, hangsúlyozva: Magyarország védelmét meg kell erősíteni, ahogyan azt az Európai Unió más országaiban is teszik. Tájékoztatása szerint az úgynevezett B szintű terrorfenyegetettség – amelyet a korábbi belgiumi merénylet után már életbe léptettek – emelt szintű rendszerét vezetik be. A megerősített biztonsági intézkedések lényegi eleme a rendőri jelenlét jelentős növelése közterületeken és kiemelt létesítményeknél – például a repülőtéren és a paksi erőműnél – egyaránt. Szigorítják a határok ellenőrzését és a büntetés-végrehajtási intézményekben a felügyeletet – közölte a főtanácsadó.

Bakondi György azt is mondta, továbbra sincs arra vonatkozó információ, hogy Magyarországot konkrét terrorfenyegetettség érné. A belbiztonsági főtanácsadó egyúttal arról is tájékoztatott, hogy zajlik egy jogi munka, amely napirenden lesz már a szerdai kormányülésen. Ennek alapján a terrorfenyegetettségekkel kapcsolatos intézkedések új rendszerét vezetnék be.
Kovács Zoltán kormányszóvivő emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már az éjszaka részvétet nyilvánított a párizsi merényletek áldozatai miatt. Egyúttal felháborodásukat fejezték ki, hogy ilyen támadást intéztek a francia nemzet és az egész európai kultúra ellen. Bakondi György kérdésre azt mondta, továbbra sincs információ magyar áldozatról.

1596003969


Fotó: Belügyminisztérium


09.11

Haszán Rohani iráni elnök elítélte és emberiség elleni bűntettnek minősítette a péntek éjjel Párizsban történteket, és őszinte részvétét nyilvánította a francia nép felé, illetve kifejezte együttérzését az áldozatok családjaival. Rohani elhalasztotta hétfőre tervezett európai látogatását is.

Szintén részvétet nyilvánított Francois Hollande francia államfőnek Hszi Csin-ping kínai államfő. „Kína kész csatlakozni Franciaországhoz és a nemzetközi közösséghez a biztonsági együttműködés erősítése és a terrorizmus elleni harc érdekében", mondta Hszi Csin-ping Francois Hollande-nak telefonon szombaton. A kínai elnök elítélte a péntek éjjeli támadásokat, majd részvétét fejezte ki az áldozatok családjának, és egyúttal deklarálta: Kína együtt kíván működni a nemzetközi közösséggel a terrorizmus elleni harcban.

09.01

Határozottan elítéljük a terrorizmust, és megvetéssel fordulunk el az erőszak valamennyi megszállottjától – írta Áder János köztársasági elnök a Francois Hollande francia elnöknek szombaton küldött részvéttáviratában.
A magyar államfő azt írta, mély megrendüléssel értesült a merényletekről, amelyekben több mint százan életüket vesztették Párizsban, és az egész magyar nép nevében részvétét fejezte ki az ártatlan áldozatok rokonainak, hozzátartozóinak. „Osztozunk fájdalmukban, és szívből együtt érzünk az aljas támadások sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk" – olvasható a levélben.

Áder János közölte: „Hiszünk abban, hogy az emberi értékek, békés európai civilizációnk védelmében együtt síkra szállva sikerül majd megfékeznünk azokat, akik csak a pusztítást hirdetik, és világszerte oly sok szenvedést okoznak." Hozzátette: lélekben valamennyien Francois Hollande-dal és a baráti Franciaország népével vagyunk, amely az értelmetlen és embertelen terror elleni harcát folytatva a továbbiakban is számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására.

1596003969

08.01

A CNN reggeli hírösszefoglalója szerint az áldozatok száma legalább 153, és további minimum kétszázan megsérültek, ebből nyolcvanan súlyosan.A terroristák közül nyolcan biztosan meghaltak, heten felrobbantották magukat.

07.10

Újabb szemtanúi beszámolók jelentek meg a francia médiában a történtekről. Ezek szerint először 21 óra 20 perckor, majd egy perccel később rövid és éles robbanást hallottak a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés szurkolói péntek este Párizsban.
A nézők nem estek pánikba, de a meccs lefújása után több száz rajongó özönlött a pályára, hogy biztonságos helyet keressen. „Biztonságosabbnak éreztük a pálya közepén, mert nem volt világos, hogy mi történhet odakint" – magyarázta egy szurkoló a hírügynökségi jelentések szerint. Egy másik azt mondta: hallották a két nagy durranást, de eleinte azt hitték, petárdáznak a stadionon kívül.
Egy fiatal szurkoló arról számolt be, hogy amikor elhagyták a stadiont rendőrségi szirénákat hallottak és futva hömpölygő tömeget láttak. „Vonatra tudtunk szállni, de a Gare de Nord-nál (Északi pályaudvar) a rendőrőrök azzal vártak, hogy el kell hagyni a környéket, és azóta itt vagyunk az utcán. Nem tudom, hogyan jutunk haza" – mondta a fiatalember.

A Bataclan koncertteremben, ahol az amerikai Eagles Of Death Metal játszott, az egyik néző két embert látott, akik automata fegyverekkel kezdtek lőni. „A tömeg elindult az ajtók felé. A lépcsőházak hamar megteltek, mert a legtöbb ajtó zárva volt. Végül az ablakon jutottunk ki" – mondta a túlélő, akit egy közeli lakásba fogadtak be, amíg a rendőrség meg nem érkezett. „Nem értettük mi ez, csak lövéseket hallottunk" – mondta egy másik szemtanú, aki rögtön a földre vetette magát a lövések hangjára.

06.19

A szélsőséges internetes fórumok figyelésére szakosodott SITE Intelligence Group szombat hajnali közlése szerint a dzsihadista csoportok a közösségi portálokon, elsősorban a Twitter üzenőportálon ünnepelték a Párizsban elkövetett terrormerényleteket.
A beszámoló szerint e fórumokon számos olyan bejegyzés olvasható, amelyek szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet állhat a vérengzés mögött.
A bejegyzéseket „Párizs lángokban", valamint „A Kalifátus lecsap Franciaországra" arab nyelvű hashtagekkel látták el.
A SITE szerint a dzsihadista csoportokhoz köthető közösségi fórumokon fotók is megjelentek a terrortámadásokról. Egy online hírcsatorna, amely az Iszlám Állammal rokonszenvez, a Szíriában végrehajtott francia légitámadásokat rója fel Párizsnak, megjegyezve, hogy „ma (Franciaország) is megízlelhette ugyanezt".

1596003969

06.05

Orbán Viktor miniszterelnök őszinte részvétét fejezte ki a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak és Franciaország valamennyi polgárának – tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-t szombat kora hajnalban.
Magyarország a szolidaritásáról biztosítja Franciaországot, a magyar emberek a franciák mellett állnak ezekben a rendkívüli órákban – tudatta a miniszterelnök a péntek esti merényleteket követően.

05.31

Felajánlotta Nagy-Britannia segítségét a francia kormánynak a brit miniszterelnök. Szombat hajnali értesülések szerint a nap folyamán értekezletet tart a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA), hogy áttekintse a párizsi merénylet nyomán kialakult helyzetet. A COBRA jogkörében áll javasolni a terrorkészültségi szint emelését.
Nagy-Britanniában tavaly nyár óta a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben. Ez a készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetést jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint Nagy-Britanniát nagy valószínűséggel terrortámadás éri.
A Charlie Hebdo című francia szatirikus magazin párizsi szerkesztősége ellen januárban elkövetett véres terrortámadás után a brit sajtóban olyan értesülések jelentek meg, hogy a hatóságok fontolóra vették a legmagasabb, kritikus szintű terrorkészültségi fokozat elrendelését. Ezt akkor léptetik érvénybe, ha a brit kormány küszöbönálló nagyszabású merénylet terveiről kap konkrét értesülést.
Ezt a riasztási fokozatot a januári párizsi merénylet után végül mégsem rendelték el Nagy-Britanniában.

1596003970

David Cameron brit miniszterelnök a Twitter üzenőportálon és személyes Facebook-oldalán egyaránt közzétett rövid nyilatkozatában megdöbbenésének adott kifejezést a péntek éjjeli párizsi terrortámadások miatt, és közölte, hogy Nagy-Britannia minden tőle telhető segítséget megad Franciaországnak.
Cameron bejegyzése után a kormányfő Twitter-oldalát gúnyos, esetenként dühödt válaszbeírások lepték el. Ezekben visszatérő elemként bukkant fel az a követelés, hogy azonnal le kell zárni Európa, és különösen Nagy-Britannia határait a Közel-Keletről érkező bevándorlók előtt.

A brit kormányfő Twitter-oldalára beírt számos üzenetben volt olvasható az baljós jóslat, hogy a pénteki párizsi vérengzés után London következik.
Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága Twitter-üzenetében mélységes tragédiának, kétségbeejtő hírnek nevezte a párizsi merényleteket. Együtt sírunk az érintettekkel – tette hozzá az egyházi vezető.
A brit külügyminisztérium sürgősséggel vizsgálatot kezdett annak kiderítésére, hogy az áldozatok között vannak-e brit állampolgárok.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap szombati kommentárja szerint a párizsi merénylet után várható az európai közvélemény jobbratolódásának felgyorsulása.
Európában a bevándorlási hullámmal szembeni növekvő lakossági ellenségesség nyomán máris polarizálódásnak indult a politika, és a választók még a hagyományosan liberális skandináv országokban is mind nagyobb számban fordulnak a jobboldal felé – áll a brit lap írásában.
A The Times szerint a francia határok lezárásáról hozott kormányzati döntés nyomán várhatóan felerősödik azoknak a hangja, akik az Európai Unió belső határellenőrzését lebontó schengeni rendszer egészének újragondolását szorgalmazzák.

04.59

Megdöbbenésüknek adtak hangot a péntek éjszaka történt párizsi terrortámadások miatt az Európai Unió és a NATO vezető politikusai szombat hajnalban. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki mély megdöbbenésének adott hangot, és szintén teljes szolidaritásáról biztosította Franciaország népét. Juncker rövid közleményt is kiadott még az éjjel, amelyben a Francois Hollande francia elnöknek küldött üzenetét ismertette. „Megráz és felháborít, hogy Franciaországra ebben a pillanatban a leggyűlöletesebb terrorizmus csapott le" – írja Juncker, aki egyúttal tudatta: bízik abban, hogy a francia hatóságok és a francia nép közösen képes lesz megbirkózni ezzel az újabb megpróbáltatással. „Ma minden gondolatom és részvétem Franciaországé és a franciáké" – zárta levelét az Európai Bizottság elnöke.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szörnyűségnek nevezte az eseményeket. „Franciaország mellett állunk. A terrorizmus soha nem győzi le a demokráciát" – nyomatékosította a norvég politikus.

1596003970

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke tudatta: szörnyű hírek érkeznek Párizsból. Az áldozatok családjait együttérzéséről, a hatóságokat pedig támogatásáról biztosította rövid üzenetében a német politikus. Az EP frakcióvezetői közül is többen megszólaltak a történtek miatt. Manfred Weber, a legnagyobb, néppárti képviselőcsoport német elnöke azt írta: mindannyian franciák vagyunk, Európa szorosan összetart. Mély megdöbbenésének adott hangot a szociáldemokraták frakcióvezetője, az olasz Gianni Pittella is, aki szintén a franciák melletti kiállást hangsúlyozta. Syed Kamall, a harmadik legnagyobb képviselőcsoport, az európai konzervatívok és reformerek vezetője vérlázítónak nevezte a történteket, valamint együttérzéséről biztosította az áldozatokat, hozzátartozóikat és a mentőalakulatok bátor tagjait.

Guy Verhofstadt, a liberálisok első embere minden párizsi számára részvétét fejezte ki, és mint írta: megdöbbentette a terrorcselekmény. „Európa ma éjjel nem lesz képes nyugovóra térni" – húzta alá Verhofstadt. Rövid üzenetében a radikális baloldal frakcióvezetője, a német Gabi Zimmer is megdöbbenését fejezte ki, és teljes szolidaritásáról biztosította a franciákat. A zöldek társelnöke, a szintén német Rebecca Harms az eseményeket röviden összefoglalva azt írta: micsoda szörnyűség; ami történt, „hihetetlen". Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője azt írta: szörnyűség, ami történt, és amíg helyre nem áll a rend, pártja felfüggeszt minden kampánytevékenységet.

04.55

Mindenfelé heverő testekről, vérről és halottakról számoltak be a péntek éjjeli terrortámadások szemtanúi a Le Monde francia napilap internetes oldalának szombat hajnali tudósítása szerint.
Egy kisírt szemű nő a Le Petit Cambodge étterem közelében azt mondta, hogy egy barátjával robogóval érkezett a helyszínre, ahol emberek feküdtek a földön, és azt hitte, autóbaleset történt, és egy kocsi rohant bele az étterembe. „Nem értettem, mi történik. Mindenfelé emberek hevertek" – magyarázta a szemtanú, aki szerint mintegy negyvenen lehettek a földön, és legfeljebb négy-öt ember állt az utcán. Elmondta ugyanakkor, hogy nem látott vért, a tűzoltók pedig nagyon gyorsan megérkeztek, és minden megdöbbentően nyugodtnak tűnt. Egy másik szemtanú három sorozatlövésről számolt be, és mint mondta, az első nagyon-nagyon hosszú volt.

A Bataclan klubból egy újságíró beszámolóját ismerteti a lap, aki azt mondta, hogy 21.45 körül két-három fegyveres rontott be a létesítménybe, és vaktában kezdtek lövöldözni az emberekre, az egyikük egy kalasnyikovval. Az Eagles Of Death Metal koncertjére körülbelül ezren érkeztek a szórakozóhelyre. „Legalább 10-15 percig tartott. Újratöltöttek. Nem kellett sietniük. Háromszor-négyszer is újratöltöttek" – mondta el a szemtanú, aki beszámolt arról is, hogy a színpad mögötti vészkijáraton tudott kimenekülni, az utcára érve pedig azt látta, hogy rengeteg vérző, meglőtt ember van már kint. „Amikor lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát, és egymáson kezdtek átmászni az emberek" – mesélte egy másik szemtanú, aki határozottan három támadóról számolt be, akik találomra lőttek a bent lévő emberekre. „Gépfegyvereket láttam. Testeken kellett átlépkednem. Vér volt mindenütt, az utcán pedig halottak" – mondta a Le Monde-nak az egyik túlélő.

1596003970

A lap arról adott hírt, hogy a Bataclanban hajnali egykor ért véget a túszejtés, és a rendőrség az összes környező vendéglátóhelyet kiüríttette. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo a helyszínen segíti a mentés megszervezését. A Le Monde újságírója személyesen látta a lövöldözést La Belle Equipe kávézónál. Arról számolt be, hogy egy érkező autóból szállt ki a merénylő, majd nyitott tüzet a helyre egy nagy kaliberű fegyverből. „Robbanásokat hallottam. Odamentem az ablakhoz. Láttam, ahogy egy férfi kiszáll, és több sorozatot lead a kávézóra. Kiabálást halottam. Majd a férfi visszaszállt az autóba és elhajtott" – mesélte a környék egyik lakója.
Rendőrségi forrásokra hivatkozva a lap azt írta: a Stade de France közelében egy gyorsétteremben és egy sörözőben robbant bomba, a meccs viszont folytatódott, a végén pedig három kapun terelték ki a nézőket, a negyediktől viszont futva jöttek vissza azok, akik arra indultak.

A portál újságírója arról számolt be, hogy kint a készenléti rendőrség emberei terelték a tömegközlekedés felé az embereket, viszont egy ideig a helyi vasút sem járt, mert gyanús csomagot találtak az állomáson. A lap emellett azt tudatta, hogy a hatóságok a belvárosban nyolc metróállomást zártak le.

04.44

Mély megrendülését fejezte ki Angela Merkel német kancellár szombat hajnalban a Párizsban előző este végrehajtott támadások miatt. A kancellár Berlinben nyilatkozva egyértelmű terrorakcióknak nevezte a több helyszínen elkövetett merényleteket. Merkel hangoztatta, hogy gondolatai ezekben az órákban az áldozatoknál, a hozzátartozóknál és a Párizsban tartózkodó valamennyi embernél járnak. Berlinben bejelentették azt is, hogy a német kormány közvetlen kapcsolatba lépett a francia kabinettel.

04.40

A mostani mindössze a negyedik alkalom, hogy a kormány rendkívüli állapotot hirdet ki Franciaország területén – derül ki a francia sajtóból.
A Le Monde által készített összefoglaló ismerteti, hogy az 1955-ben született törvény alapján az akkor még nem független Algériában hirdettek ki rendkívüli állapotot, de a Francia Köztársaság területén csak három alkalommal, 1958-ban, Charles de Gaulle hatalomba való visszatérését követően, az 1961-es algíri puccskísérletet alkalmával, valamint a 2005-ös zavargások idején rendelte el a miniszterek tanácsa a rendkívüli állapot kihirdetését.

A lap ismerteti, hogy a törvény szerint a kabinet akkor dönthet ennek elrendeléséről ha a közrendet súlyosan fenyegető világos és nyilvánvaló veszélyhelyzet áll elő, vagy olyan események következnek be, melyek természetüknél és súlyuknál fogva katasztrófahelyzetet idézhetnek elő.
Rendkívüli állapot idején a megyei elöljárók forgalomkorlátozást és kijárási tilalmat is elrendelhetnek, úgynevezett védelmi övezeteket jelölhetnek ki, ahol korlátozható az állampolgárok tartózkodása és belépése, és kitilthatják a megyék területéről mindazokat, akik bármilyen formában akadályozzák a hatóságok munkáját.
A belügyminiszter és a megyei elöljáró is elrendelheti az előadótermek, bármilyen gyülekezőhely és minden olyan intézmény ideiglenes bezárását, ahol italt mérnek.
A hatóságok korlátozhatják a gyülekezési szabadságot, mert minden olyan összejövetelt feloszlathatnak, amelynek célja a provokáció vagy a közrend megzavarása.
Mindemellett rendkívüli állapotot elrendelő kormányhatározat vagy jogszabály arra is felhatalmazhatja a francia hatóságokat, hogy mind éjjel, mind nappal házkutatásokat végezzenek, és arra is jogot kaphatnak, hogy a sajtó egésze fölött átvegyék az ellenőrzést. A francia elnök bejelentése alapján ez utóbbira a hatóságok egyelőre nem kaptak felhatalmazást a rendkívüli állapotot kihirdető rendelet értelmében, de Párizs környékén házkutatások elrendelésére engedélyt kaptak.

04.38

Nemcsak Párizs és Franciaország népe, hanem az emberiség és az egyetemes értékek ellen intéztek terrortámadást – jelentette ki péntek este a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök a Párizsban elkövetett merényleteket követően. Obama, aki a támadásokat az ártatlan polgári lakosok terrorizálására irányuló gyalázatos kísérletnek minősítette, leszögezte, hogy az Egyesült Államok minden segítséget megad legrégebbi szövetségesének, Franciaországnak a terrorizmus és a szélsőségesség elleni harcban, és mindent megtesz az elkövetők felelősségre vonásáért. Az amerikai elnök elmondta, hogy még nem beszélt francia partnerével, Francois Hollande-dal, akit most leköt a válsághelyzet kezelése, és akivel a nap folyamán korábban a küszöbönálló párizsi klímacsúcsról folytatott telefonon eszmecserét. Közölte ugyanakkor, hogy az amerikai hatóságok szoros kapcsolatban állnak a francia biztonsági szervekkel.

1596003970

Barack Obama nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a támadók kilétét illetően. Az elnök együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. New York, Washington és Los Angeles rendőrségét készültségbe helyezték az összehangolt párizsi terrortámadások nyomán, Bostonban pedig fokozott éberségre szólították fel a biztonsági szolgálatok munkatársait. Elítélte a terrortámadásokat és a franciák melletti szolidaritását fejezte ki mások mellett Joe Biden alelnök, valamint John Kerry, a külügyi és Loretta Lynch, az igazságügyi tárca vezetője, valamint Bill de Blasio, New York polgármestere.

04.35

A Franciaország elleni támadás merénylet egész Európa ellen – írta Donald Tusk, az Európai Tanács (EiT) elnöke Francois Hollande francia elnöknek címzett szombat hajnali levelében. „Ma este Franciaország a terrorizmus elleni harc frontvonalába került, de Franciaország nincs egyedül. Ez a harc egész Európa harca, és mindenkié a szabad világban", fogalmazott az EiT elnöke. „A francia nagy, erős és rugalmas nemzet, le fogja tudni győzni a tragédiát", tette hozzá. Donald Tusk levelében kiemelte, hogy az Európai Unió segítséget nyújt Franciaországnak. A tragikus, gyalázatos terrorcselekmény nem érheti el célját, nem győzhet a szétválasztás, a félelem, és nem áshatja alá a szabadságot. A szabadság, egyenlőség, testvériség értékeiért az Európai Unió valamennyi kormánya és nemzete kiáll – fogalmazott az Európai Tanács elnöke. A politikus ígéretet tett levelében arra, hogy a világ húsz legfejlettebb országának (G20) vasárnapi törökországi csúcstalálkozóján arra kéri majd a résztvevőket, tegyenek a terrorfenyegetettség elhárításáért. Gondoskodni fogunk arról, hogy Franciaország újra biztonságos legyen, és mindent megteszünk azért a következő hónapokban, hogy Európa terrorellenes stratégiája megfeleljen a kihívásoknak – fogalmazott levelében Donald Tusk.

1596003971

04.20

Legalább öt különböző helyszínen hajtottak végre terrortámadást Párizsban november 13-án este. Ismeretlen fegyveresek túszokat ejtettek és lövöldöztek a Bataclan nevű klubban, az Eagles Of Death Metal zenekar koncertjén, de szintén támadás érte a Petite Cambodge, a Le Carillion és a La Belle Equipe éttermeket is. Emellett öngyilkos merénylő robbantott a Stadte de France stadion környékén is. A rendőrség a klub ellen vezényelt rohammal szabadította ki a túszokat, és összesen legalább öt terroristával végeztek. A merényletet egyelőre senki sem vállalta magára, de a körülmények és a tanúk beszámolói alapján iszlamista szélsőségesekre gyanakszanak a hatóságok. Franciaország szükségállapotot hirdetett és határellenőrzést vezetett be: felszólították a párizsiakat, hogy maradjanak otthon, a rendőrség és a hadsereg pedig nagy erőkkel vonult ki az utcákra.

Helyszíni fotók: AP, AFP, Reuters