Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háromszáz kínai állampolgár harcolhat az ISIS oldalán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 16. 18:38

Mintegy háromszáz kínai állampolgár harcol az Iszlám Állam (IÁ) oldalán Irakban és Szíriában – adta hírül a Global Times című kínai állami újság. A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy a hír aggodalmat kelthet Kínában, mivel az iszlamista terroristák oldalán harcoló kínaiak fenyegetést jelentenek Kína belső biztonságára is.

Peking aggodalmának adott hangot a szélsőséges dzsihadista szervezet hadi sikerei miatt, és különösen az nyugtalanítja, hogy az IÁ eredményei a Kínában élő muszlim vallású, Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalomba tömörült ujgurokat újabb terrortettekre tüzelhetik. Mindazonáltal Peking nem mutatja jelét annak, hogy csatlakozni akarna az Egyesült Államokhoz és szövetségeseihez az IÁ elleni harcban.

A közel-keleten küzdő kínai állampolgárságú dzsihadisták számát egyebek közt titkosszolgálatok információi valószínűsítik.

Peking szerint a Kínából elmenekült IÁ-harcosok többsége ujgur, és Törökországból lépett szíriai és iraki területre. Kína már bírálta a török kormányt azért, mert menedéket kínál ujguroknak, akik Délkelet-Ázsián át menekültek el Kínából.