Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háromszáz túszt ejthettek a Fülöp-szigeteki Marawiban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. július 22. 19:34

Iszlamista szélsőségesek mintegy háromszáz túszt tartanak fogva a Fülöp-szigeteki Marawiban, és a kormányerők emiatt nem tudnak átfogó támadást indítani a nyolc hete húzódó konfliktus lezárása érdekében – közölte július 21-én, pénteken Rodrigo Duterte, az ország elnöke.

Duterte egy befektetési fórumon beszélt Davao városban arról, hogy utasította a hadsereget, ne indítson olyan támadást, amely veszélybe sodorhatja a túszok életét Marawiban. Az elnök úgy véli, ha támadnának, a szélsőségesek elkezdhetik lefejezni a túszaikat, ezért ha szükséges, akár egy évet is várnak az offenzívával.

Az összecsapások május végén kezdődtek az Iszlám Állam terrorszervezettel szövetséges fegyveresek és a kormánycsapatok között a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Marawiban. A konfliktusban mára több mint hatszáz ember vesztette életét, többségében a lázadók soraiból, de több tucat civil lakost is kivégeztek a szélsőséges fegyveresek.

Duterte szükségállapotot hirdetett Mindanao szigeten, és mivel ennek hatálya a napokban lejár, az elnök azt kérte a törvényhozástól, hogy december 31-éig hosszabbítsák meg az intézkedést.