Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Heteken belül iraki katonákat fognak kiképezni Jordániában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 24. 8:06

Jordánia néhány héten belül megkezdi az iraki hadsereg több egységének kiképzését az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni nemzetközi küzdelem részeként – jelentette be december 22-én, hétfőn Ammánban az iraki védelmi miniszter.

„Úgy gondolom, a katonák első csoportjának kiképzése néhány héten belül kezdetét veszi Jordániában" – közölte Háled al-Obeidi, miután megbeszélést folytatott II. Abdalláh jordán királlyal.

Jordánia a támogatás részeként fegyvereket is biztosít a szomszédos országnak, amelynek északi és nyugati vidékein a szélsőséges szunnita csoport kiterjedt területeket kerített hatalmába. A cél a dzsihadisták nyári offenzívájának következtében széthullott iraki hadsereg talpra állítása. „Jordánia fegyverraktárai nyitva lesznek az iraki hadsereg előtt" – mondta ennek kapcsán a védelmi miniszter.

II. Abdalláh hangsúlyozta: döntő fontosságú, hogy mind az iraki, mind pedig a szíriai törzseket támogassák az IÁ-val szemben.

Nyugati diplomáciai források szerint Washington a királyság területén logisztikai támaszpontot és hírszerzési központot működtet a radikálisok elleni légi hadjárathoz. A Jordániával határos iraki el-Anbár tartományt uraló Iszlám Állam komoly fenyegetést jelent az ország biztonságára, ezért Ammánnak érdekében áll a szervezet mielőbbi legyőzése.