Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második világháborús megemlékezésekre és egy újabb repülőnapra is készül a honvédelmi tárca

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 24. 8:30

Jövőre az első világháború történései és a második világháború befejezésének évfordulója alkalmából is megemlékezésekkel készül a honvédelmi tárca – többek között ezt tartalmazza Hende Csaba honvédelmi miniszternek a jövő évi honvédelmi feladatokról kiadott utasítása. A december 23-i, keddi Hivatalos Értesítőben megjelent rendelkezésből az is kiderül, hogy a Sínai-félszigeten állomásozó kontingenst jövő áprilisig felszámolják, 2016-ban pedig újabb nemzetközi repülőnapot rendezne a Honvédelmi Minisztérium.

A honvédelmi szervezetek 2015. évi fő célkitűzéseinek és fő feladatainak, valamint a 2016-2017. évi tevékenysége fő irányainak meghatározásáról szóló utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a honvédelemért felelős miniszter irányítása alá tartozó központi hivatalokra, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra (KNBSZ), a miniszter fenntartói irányítása alá tartozó köznevelési intézményre, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezeteire terjed ki.

A honvédelmi szervezetek 2015. évi fő célkitűzéseit 22 pontban foglalta össze a miniszter. Elsőként a rendelkezésre álló erőforrások optimális felhasználásával a Magyar Honvédség működőképességének és hadrafoghatóságának fenntartása, harcértékének növelését nevezte meg. Kiemelte továbbá a Magyar Honvédség eszközeinek, a katonai felszerelések modernizálásának folytatását, valamint a honvédelmi célra feleslegessé vált ingóvagyon felmérésének, hasznosításának, valamint értékesítésének felgyorsítását, valamint a katonai életpályamodell bevezetésének és a közszolgálati életpályák összehangolásának további előkészítését is.
Ugyancsak a jövő évi fő célkitűzések között sorolta még fel: a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ ellátási színvonalának megőrzését, lehetőség szerinti javítását, az Önkéntes Tartalékos Rendszer feltöltésének folytatását, valamint az állami ünnepek, nemzeti rendezvények méltó módon történő megtartásának biztosítását.

Mindemellett a kormány külpolitikai és külgazdasági stratégiai törekvéseivel összhangban a közép-európai regionális együttműködés növelése, a balkáni jelenlét megerősítése, valamint a kormányzati információigények kielégítése érdekében az attaséhivatali rendszer átalakításának megkezdése is a 2015-ös célok között szerepel.

A honvédelmi szervezetek jövő évi feladatait 67 pontban fejtette ki a miniszter. Ezekben részletesen felsorolja a különböző nemzetközi hadgyakorlatokon való részvétellel, valamint a külföldi missziós szerepvállalással összefüggő feladatokat. Ebben szerepel többek között az új afganisztáni műveletben való részvétel valamint ősztől a balti légtér védelmének biztosítása.

Az utasítás rögzíti továbbá a Sínai-félszigeten állomásozó Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (MFO) kontingens felszámolásának és hazatelepítésének végrehajtását is, melynek határideje: 2015. április elseje.

A jövő évi feladatok között sorolta fel Hende Csaba a hadfelszerelési együttműködés fejlesztését Németországgal és a V4 tagországokkal, valamint a Magyar-Indiai Kormányközi Vegyes Bizottság keretein belül a katonai és védelmi ipari együttműködés fejlesztésé Indiával, továbbá a Tárca Védelmi Tervező Rendszer felülvizsgálatát is.

Kiemelte továbbá a 2016-ban megrendezendő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató előkészítését, az első világháború történéseinek centenáriuma alkalmából 2015-ben megrendezendő közép-európai megemlékezések szakmai előkészítését és végrehajtását különös tekintettel az olaszországi front megnyitásának 100. évfordulójára.

Mindemellett a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából tervezett megemlékezések előkészítése és végrehajtása is a jövő évi feladatok között szerepel.
Ezeken felül a honvédelmi szervezetek 2016-2017. évi tevékenységének fő irányait 24 pontban foglalta össze a miniszter. Ezek között szerepel például a KNBSZ rádiótechnikai felderítő-képességének további fejlesztése, a V4 EU Harccsoport készenléti szolgálatának biztosítása, továbbá a nándorfehérvári diadal 560., valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából tervezett megemlékezések előkészítése és végrehajtása.