Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Heves harcok Damaszkusz és a Golán-fennsík között

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 14. 21:21

Heves harcok kezdődtek Damaszkusz és az Izrael által megszállt Golán-fennsík között március 13-án szerdán, ahol új front nyílhat a szíriai kormányerők és a lázadók között – mondták ellenzéki források.

A lázadók megtámadták a Köztársasági Gárda és 4. Gépesített Hadosztály elitegységeinek egyik laktanyáját a Damaszkusz peremvárosától 6 kilométerre fekvő Hán-Seihben – közölték civil aktivisták és egy ellenzéki katonai forrás.

A harcok három nappal azután éleződtek ki, hogy szunnita muzulmán lázadók a térségben lerohantak egy rakétaüteget, és megöltek harminc – többségében alavita – katonát. A térségben egy palesztin menekülttábor is található.

A szomszédos Dzsedeidet városban lakó egyik ellenzéki aktivista elmondta, hogy a Hán-Seihre néző magaslaton lévő katonák sorozatvetővel támadták a térséget, hogy elűzzék a laktanyát körülvevő lázadókat.

Egy lázadó parancsnok tájékoztatása szerint mintegy ezer lázadó vonult be az Izrael által 1967-ben megszállt Golán-fennsíktól 25 kilométerre fekvő Hán-Seihbe. A támadás célja, hogy elvágják el-Kuneitra utánpótlását. A parancsnok szerint a művelettel a hadsereg által két hónapja ostromolt lázadó enklávé, a Damaszkusztól délnyugatra fekvő Daraja peremvárosra nehezedő nyomást is enyhíteni akarták.