Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hivatalos svéd zászlófelvonás a C-IED Kiválósági Központban

Szöveg: Carlos Rodriguez Sacristan alezredes és Tábi Levente alezredes |  2017. március 4. 9:36

A spanyolországi NATO C-IED Kiválósági Központban a svéd haderő teljes jogú tagnemzetté válásának tiszteletére hivatalos zászlófelvonási ünnepséget rendeztek. Két évvel a csatlakozási jegyzék aláírását követően Svédország a kiválósági központ (Counter Improvised Explosive Devices Center of Excellence (C-IED COE) teljes jogú taggá válásának folyamata befejeződött. 

2016 decemberében a COE tagországai közül az utolsó, a NATO ACT-be (Allied Command Transformation) delegált nemzeti képviselője is aláírta a csatlakozási dokumentumot az amerikai Norfolkban.

A svéd csatlakozás sajátossága, hogy a COE kilenc tagországától eltérően, Svédország nem NATO-nemzetként lett tag, így tovább erősíti a C-IED COE karakterességét és az elvárt „holisztikus megközelítést": a többnemzeti, az összhaderőnemi, az összkormányzati jelleget és a tudományosságot. A csatlakozási dokumentumot Svédország nevében a svéd hadsereg képviselője írta alá.

1596028516

Egy új tagnemzet csatlakozási folyamata mindig nagy jelentőséggel bíró esemény. Svédország – a nemzetközi törzsben egy törzstiszti beosztás betöltésével – a C-IED COE számára is kiemelten fontos területet fed le a szakképzések, kiképzések területén. A svéd törzstiszt a különböző NATO- és nemzeti gyakorlatok C-IED vonatkozású előkészítésében és levezetésében működik együtt.

A csatlakozási folyamat két éve során sikeres együttműködés eredményeként a C-IED megközelítés jobban beépült a NATO tervezési eljárásába. Az elmúlt évek gyakorlatai (Trident Jewel, Jaguar and Juncture gyakorlatsorozatok, a Northern Challenge és Bison Counter) során szerzett tapasztalatok további bővítése, valamint a különböző C-IED COE tanfolyamokhoz generált szcenáriók valós élethelyzetekhez történő igazítása lesz az új kihívás a C-IED COE svéd törzstisztjének.

Az ünnepélyes zászlófelvonás kiemelt vendégei voltak: Lars-Hjalmar Wide, Svédország spanyol nagykövete; General Admiral Fernando García Sánchez, spanyol vezérkarfőnök; valamint Mats Helgesson altábornagy, a svéd fegyveres erők C-IED koordinátora.

1596028516

Fotó: Ropero Pastor, Diego; Cabo primero (OR4)