Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hollande és Merkel a minszki egyezmény gyors végrehajtására kérte Putyint

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 30. 15:16

Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár a minszki egyezményben foglaltak gyors végrehajtására kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése érdekében.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint Merkel és Hollande május 29-én, péntek délután telefonon egyeztetett orosz kollégájukkal az ukrajnai helyzetről. A beszélgetés során „jelezték Putyinnak, hogy a február 12-i minszki egyezményben foglalt valamennyi intézkedés végrehajtásában gyors előrelépésre van szükség".
A két ország vezetője „a tűzszünet teljes tiszteletben tartásában, a nehézfegyverek használatának beszüntetésében, a foglyok elengedésében és a szakadárok ellenőrzése alatt álló övezet és Ukrajna egyéb területei közötti gazdasági kapcsolatok helyreállításában" vár el előrelépést.

Hollande és Merkel jelezte: azt szeretnék, ha a válságrendezésével foglalkozó kontaktcsoport május 6-i ülésén a politikai, biztonsági, gazdasági és humanitárius kérdéseket illetően létrejött négy munkacsoport konkrét megoldásokkal szolgálna. Ezek kidolgozásában a szakadár vezetőknek is „aktív és konstruktív módon" részt kell venniük a közlemény szerint.

Merkel és Hollande a francia elnöki hivatal közleménye szerint azt is hangsúlyozták Putyinnak, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának a minszki egyezménynek megfelelően „meghatározó szerepet" kell játszania a szeparatisták ellenőrzése alatt álló területeken a közeljövőben esedékes helyi választások előkészítésében és ellenőrzésében. Arra is emlékeztettek, hogy a választások előkészítését, a szeparatisták bevonásával, az ukrán törvények szerint kell lebonyolítani.  A megfigyelőknek a szeparatisták által ellenőrzött területekre „szabad bejutást" kell biztosítani – hívta fel a figyelmet Merkel és Hollande.

A Minszkben megindult rendezés folytatásaként június 10-én Párizsban egyeztetnek a francia, német, ukrán és orosz külügyminisztérium illetékesei – jelezte a francia elnöki hivatal.