Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HRW: Éles lőszert vetettek be békés tüntetők ellen az etióp biztonsági erők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 8. 8:31

A Human Rights Watch (HRW) amerikai emberi jogi szervezet május 6-án, kedden azzal vádolta meg az etióp biztonsági erőket, hogy éles lőszert vetettek be április végén egy békés diáktüntetés résztvevőivel szemben, és a tüntetés jóval több halálos áldozatot követelt, mint amennyit a hatóságok közzétettek.

„Tanúk erősítették meg, hogy a biztonsági erők éles lőszereket használtak az április harmincadikán Ambo városában szervezett békés tüntetésen" – olvasható a HRW közleményében.

Április végén a hivatalos etióp hírügynökség arról adott hírt, hogy Oromo állam több egyetemi városában tiltakozásokat szerveztek, amelyek kilenc ember életét oltották ki. A kormányzat a „békétlen" tüntetők számlájára írta a haláleseteket.

Az emberi jogi szervezet ezzel szemben arról számolt be, hogy hiteles, helyi források több tucatnyi halálos áldozatról adtak hírt az Ambo, Nekemte, Jimma és más települések békés tüntetői ellen bevetett fegyverek következtében.

A HRW felszólította az etióp biztonsági erőket, hogy ne alkalmazzanak aránytalan mértékű erőt békésen tiltakozó egyetemistákkal szemben, és engedjék szabadon a tüntetések idején őrizetbe vett személyeket.

A 27 milliós lakosú Oromo állam Etiópia legnépesebb, saját hivatalos nyelvvel rendelkező szövetségi tartománya. A helyi sajtó korábban arról számolt be, hogy a központi kormány ellenőrzése alá akarja vonni a térség több települését, ami ellen tiltakozásokat kezdtek Oromóban.

A kormány azzal vádolja a tüntetések vezetőit, hogy csak nyugtalanságot akarnak kelteni az országban a helyi sajtó és külföldiek segítségével.

Addisz Abeba nem kommentálta a HRW keddi közleményét. „Nem fogadunk el utasításokat a Human Rights Watch-tól" – válaszolt április végén Getasev Reda, az etióp kormány szóvivője a HRW felszólítására, amelyben kilenc bebörtönzött etióp újságíró és blogger elengedését kérték.