Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Immediate Response 2014 gyakorlat Szlovéniában

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető |  2014. augusztus 21. 15:54

Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét augusztus 17-én az Immediate Response 2014 gyakorlat a szlovéniai Postojnában, amelyen magyar részről az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái vesznek részt. A gyakorlat célja az egészségügyi szakállomány nemzetközi környezetben történő gyakoroltatása egy közös munkanyelv, az angol használatával.

1595977297

A megnyitóünnepségen jelen volt Dobran Bozic, a szlovén hadsereg vezérkarfőnöke, Walter Piatt vezérőrnagy, az Európában állomásozó amerikai erők (United States Army in Europe, USAREUR) parancsnokhelyettese, Jeffry Meeker ezredes, a gyakorlat szimulációs központjának parancsnoka, Miha Skerbnic dandártábornok, a szlovén hadsereg 1. sz. dandárjának parancsnoka és Jernej Vervic, Postojna polgármestere is. A megnyitót követően a szlovén hadsereg haditechnikai bemutatóját és a szlovén katonazenekar műsorát tekinthették meg a részt vevő nemzetek katonái és az érdeklődő civilek.

1595977298

Az USAREUR által vezetett dandárszintű, harcászati szintű, számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlat − kiegészítve humanitárius segítségnyújtással és katasztrófa-elhárítási feladatokban való részvétellel − 11 nemzet részvételével zajlik két országban, Szlovéniában és Horvátországban. A katonai szervezetek egészségügyi szakállománya logisztikai részleggel, tűzszerész szakállománnyal, kutató-mentő csoporttal, a Vöröskereszt szlovéniai szervezetével és szlovén polgári védelemmel egészül ki.

A kéthetes gyakorlat során az elméleti felkészüléseket követően szimulált katasztrófahelyzeteket fognak megoldani és kezelni a résztvevők, amelyekben az egészségügyi szakállomány az operatív törzzsel együttműködve hajtja végre feladatait. A Bocskai-dandár ROLE-1 állományának feladata, hogy a szlovén ROLE-1 állománnyal szorosan együttműködve, de külön ellátóegységként az amerikai ROLE-2 alárendeltségében hajtsa végre szimulációs feladatait.

1595977298

Fotó: Némedi Erika törzsőrmester