Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Interfax: a tudtán kívül robbanthatták fel a metróban Dzsalilovot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. április 7. 18:18

Nem kizárt, hogy a tudta nélkül robbanthatták fel a szentpétervári metróban Akbarzson Dzsalilovot, akit a hatóságok a merénylet elkövetőjeként neveztek meg – közölte április 6-án, csütörtökön az Interfax.

Az orosz hírügynökség névtelenül nyilatkozó informátora szerint Dzsalilov felrobbantását lehetőségként vizsgálják a bűnüldöző szervek. A 22 éves, kirgizisztáni születésű és orosz állampolgárságú üzbég férfi valószínűleg annak tudatában cselekedett, hogy feladata a metró forgalmas helyein elhelyezni a nála lévő két pokolgépet, amelyeket aztán cinkosai mobiltelefonos távvezérléssel fognak felrobbantani.
Erre utal, hogy a gyanúsított nem viselkedett öngyilkos merénylő módjára, mint ahogy az is, hogy a jelek szerint csak nemrégiben válhatott a radikális iszlám követőjévé; a magukat feláldozó gyilkosok ugyanis különleges és huzamosabb ideig tartó kiképzést kapnak.

A Kommerszant című napilapot úgy tájékoztatták, hogy Dzsalilov februárban kerülhetett a Tauhid val Dzsihád elnevezésű terrorszervezet hálójába.
Az „élőbomba"-elméletet hivatalos nyilatkozatokban nem szerepelt. A RIA Novosztyi hírügynökség szerdán, egy szintén meg nem nevezett belügyi forrásra hivtkozva azt állította, hogy a gyanúsított által szállított egyik pokolgép véletlenül léphetett működésbe a metrószerelvényben. (A másikat Dzsalilov a forgalmas Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hagyta.)
Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) korábban azt közölte, hogy a robbanószerkezetet öngyilkos merénylő hozta működésbe.

* * *

Dzsalilov tettestársainál hatástalanították a pokolgépet

A szentpétervári metrórobbantás gyanúsítottjának feltételezett tettestársainál találtak és hatástalanítottak pokolgépet a hatóságok az észak-oroszországi város egyik lakásában – jelentette rendvédelmi forrásra hivatkozva csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség.
Korábban a TASZSZ hírügynökség arról számolt be, hogy tűzszerészek hatástalanítottak egy robbanószerkezetet, amelyet egy szentpétervári lakóházban találtak. Az akció idejére a lakókat evakuálták.

Az Interfax szerint csütörtökre virradóra helyszínen őrizetbe vettek három közép-ázsiai embert, akiket megbilincselve vezettek el. A hírügynökség informátora úgy nyilatkozott, hogy az általuk bérelt lakásban talált pokolgép hasonló szerkezetű volt, mint amely hétfőn robbant fel a szentpétervári metróban, 14 ember halálát okozva és több mint félszázat megsebesítve.
Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az ügyről annyit közölt, hogy több olyan közép-ázsiai személyt azonosítottak, akik kapcsolatot tartottak fenn Dzsalilovval és a lakásukban tartott házkutatás során olyan tárgyakat foglaltak le, amelyek „jelentőséggel bírnak a nyomozás számára".

Csütörtökre nyolcra nőtt azoknak a személyeknek a száma, akiket az elmúlt két napban – a szentpétervári metrótámadás óta – szélsőséges iszlamista szervezeteknek való tagtoborzás miatt őrizetbe vettek Szentpéterváron. Azt a hatóságok nem közölték, hogy az érintetteknek közük van-e a hétfői metrórobbantáshoz.

A metróban elkövetett terrortámadás következtében 14-en életüket vesztették, több mint félszázan pedig megsebesültek, közülük nyolcnak az állapota még mindig súlyos.

* * *

Üzbég radikálisokkal hozta összefüggésbe a merénylőt és moszkvai szálról ír az orosz sajtó

A szentpétervári metrórobbantással gyanúsított Akbarzson Dzsalilov üzbég iszlamista radikálisokkal állhatott kapcsolatban, és a merényletre készülve Moszkvában is megfordult – írták csütörtökön orosz lapok.

A Kommerszant szerint orosz és kirgiz nyomozók igyekeznek a végére járni annak a verziónak, hogy Dzsalilovot a földijei, kirgizisztáni üzbégek bújtatták fel a robbantásra. A gyanúsított Osban született, amely túlnyomórészt az üzbég kisebbség lakta Fergana-völgyben található, ahonnan a dzsihadisták százszámra utaztak el Szíriába harcolni, ahol a Tauhid val Dzsihád terrorszervezethez csatlakoztak.
A csoportosulás Kirgizisztánban a betiltása ellenére is aktív és a közösségi oldalakon új tagokat toboroz.

Dzsalilov februárban a szülőföldjén járt, és a lap forrásai szerint ekkor kerülhetett a szervezet befolyása alá.
A Rosszijszkaja Gazeta úgy értesült, hogy Moszkvában is keresik a feltételezett öngyilkos merénylő tettestársait, mert Dzsalilov március 3-án Kirgizisztánból nem közvetlenül Szentpétervárra, hanem az orosz fővárosba repült vissza. A lap szerint nem kizárt, hogy itt kapta meg a robbanóanyagot, amelyet aztán vonattal szállított át az észak-oroszországi nagyvárosba. Dzsalilov a merénylet előtt sohasem került a hatóságok látókörébe.

A Kommerszant arról is beszámolt, hogy a rendvédelmi szerveket rendkívüli módon leterhelik a gyanús tárgyakról és állítólag aláaknázott objektumokról szóló hamis bejelentések. Az ilyen hívások terrortámadások után meg szoktak szaporodni, de most nem helyi telefonbetyároktól, hanem egyre inkább Ukrajna területéről futnak be. Mivel a két ország hatóságai nem működnek együtt, a tetteseket nem lehet felelősségre vonni.