Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán folytatná a nukleáris tárgyalásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 17. 12:35

Teherán készen áll arra, hogy még a júniusi elnökválasztás előtt vagy az után folytassa a tárgyalásokat a hat nagyhatalommal vitatott atomprogramjáról – jelentette ki május 16-án, csütörtökön Isztambulban az iráni nukleáris tárgyalások főmegbízottja, aki a témában előző nap egyeztetett a hatokat képviselő Catherine Ashtonnal.

„Hosszú és hasznos megbeszélést folytattunk (…). Alkalmunk nyílt részletekbe menően konzultálni, s a munka és a tárgyalások folytatása mellett döntöttünk" – hangsúlyozta újságírók előtt Szaíd Dzsalili. Mint mondta, Teherán a legutóbbi, Almatiban megtartott tárgyalási fordulón „elég jó" javaslatokat tett. A főtárgyaló reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a nagyhatalmak (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja – Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína, Franciaország -, valamint Németország) egyetértésre jutnak az iráni ajánlásokat illetően, és azokat az együttműködés javára fordítják.

Az iráni vezetés a korábbi kazahsztáni egyeztetésen hangoztatta: akkor vállalná a hatok által követelt pontok teljesítését, ha a Nyugat elismerné Teherán jogát a nukleáris anyagok polgári célú használatára, és kiiktatná az országot a gazdasági szakadék szélére juttató szankciókat.

Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a szerdai találkozót követően azt mondta, hogy alapvetően továbbra is távol van egymástól a két fél álláspontja.

Teherán szerdán Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) is egyeztetett az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzéséről, a megbeszélés azonban nem hozott áttörést.

A hat nagyhatalom a NAÜ-tárgyalásokkal párhuzamosan próbálja meggyőzni Iránt arról, hogy függessze fel nukleáris programját.