Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán megkezdte egyes atomlétesítményei leszerelését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 19. 17:38

Megkezdte egyes atomlétesítményei leszerelését Irán a nagyhatalmakkal Bécsben július 14-én megkötött megállapodás értelmében – jelentette be november 18-án, szerdán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Bécsben.


Irán megkezdte egyes urándúsító centrifugák és más, vonatkozó berendezések leszerelését a fordói és a natanzi üzemekben – közölte havi jelentésében a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozása felett őrködő ENSZ-szervezet.

Az intézkedések a NAÜ szerint összhangban állnak a Teherán által a nemzetközi szankciók feloldása fejében vállalt kötelezettségekkel.

A megállapodásban, amelynek célja, hogy biztosítsa az iráni atomprogram kizárólag polgári jellegét, Teherán egyebek mellett vállalta, hogy korlátozza atomlétesítményei kapacitását, és aláveti magát a megerősített nemzetközi ellenőrzésnek. Cserébe a nemzetközi közösség vállalta, hogy feloldja az ország gazdaságát sújtó gazdasági büntetőintézkedéseket.

A megállapodás várhatóan a következő hetekben vagy hónapokban lép érvénybe, miután ellenőrizték, hogy valamennyi előzetes vállalás teljesült.

Az iráni centrifugák számának jelentős csökkenése – 19 ezerről mintegy 6100-ra – a megállapodás egyik kulcsfontosságú eleme, mivel ezekkel a berendezésekkel atomtöltetekhez felhasználható hasadóanyagot lehet előállítani. A megmaradó 6100-ból mintegy 5100-at fognak dúsított uránium előállítására használni.
A NAÜ jelentése szerint egyelőre mintegy 4500 centrifugát szereltek le Fordóban és Natanzban.