Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ISIS: Washington nem tud légvédelmi fegyverekről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 29. 11:50

Az amerikai hatóságok nem tudnak arról, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet légvédelmi fegyverek birtokába jutott volna – közölte washingtoni sajtótájékoztatóján az amerikai külügyi szóvivő.

Jen Psaki szerint az amerikai hatóságok vizsgálják a szervezet állításait, amelyek szerint rendelkezik ilyen fegyverekkel, és be is vetette őket iraki repülőgépek ellen. Psaki elismerte, ha ez igaz lenne, az veszélyt jelentene az iraki és a szíriai légtérben közlekedő polgári repülőgépekre, de Washington egyelőre nem tudja megerősíteni, hogy az IÁ valóban ilyen fegyverek birtokába jutott volna.

A Bild am Sonntag című vasárnapi német lap azt írta, hogy a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) a napokban arról tájékoztatott parlamenti képviselőket, hogy az IÁ Irak északi részén tevékenykedő egységei modern légelhárító fegyverekre tettek szert, amelyek utasszállító gépek megsemmisítésére is alkalmasak. Hordozható, vállról indítható légelhárító rakétákat szereztek, amelyek kezelése nem igényel különösebb szakértelmet, és különösen a le- vagy felszállást végző repülőgépekre lehetnek veszélyesek. A német hírszerzés szerint a fegyverek a szíriai hadsereg készletéből származnak.
A Bild am Sonntag kiemelte, hogy számos légitársaság üzemeltet járatokat az észak-iraki térségben, köztük a német Lufthansa érdekeltségébe tartozó Austrian Airlines és a Qatar Airways.