Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iskolában robbantottak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 11. 8:20

Legalább negyvennyolc ember, többségében diák vesztette életét egy iskolában elkövetett öngyilkos merényletben a Nigéria északi részén fekvő Potiskum városában november 10-én. A merénylet egy középiskolában történt kora reggel, a tanítást megelőző iskolagyűlés előtti percekben.

Túlélők elmondták, hogy mintegy kétezer diák gyűlt össze a szokásos hétfői értekezletre, ahol egy iskolai egyenruhába öltözött öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. Az elkövető egy hátizsákba rejtette el a robbanószerkezetet.

A Hszinhua kínai hírügynökség kórházi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy hetvennyolcan vesztették életüket a merényletben, más források negyvennyolc halottról írtak. Nevük elhallgatását kérő tisztségviselők szerint az áldozatok mindegyike 20 éven aluli. Sérült diákot tucatjait szállítottak kórházba, egy részüknél valószínűleg elkerülhetetlen lesz az amputáció.

„Éppen az igazgató beszédére várakoztunk fél 8 körül, amikor egy fülsüketítő robbanást hallottunk, az emberek pedig sikoltozni és rohanni kezdtek, tiszta vér volt mindenem" – mondta egy fejsérüléssel kórházba szállított tanuló az AP amerikai hírügynökség tudósítójának. A rendkívül túlzsúfolt kórházban többeknek osztozniuk kell az ágyukon.

Az eset után katonák érkeztek a helyszínre, ahol köveket dobálva kergették el őket feldühödött emberek. Jelentések szerint azért keltek ki ellenük, mert elegük van abból, hogy a hadsereg képtelen véget vetni a térségben öt éve tartó iszlamista felkelésnek, amely miatt már több ezren haltak meg és több százezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

A múlt héten harminc ember halt meg egy öngyilkos merényletben ugyanezen a településen, amely Yobe szövetségi állam kereskedelmi központja. Yobe egyike annak a három nigériai államnak, ahol rendkívüli állapot van érvényben a Boko Haram terrorszervezet tevékenysége miatt.

A robbantást egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára, az északi országrészben iszlám állam létrehozására törekvő Boko Haram azonban már több hasonló merényletet elkövetett oktatási intézményekben. A szélsőséges szunnita szervezet neve helyi nyelven azt jelenti: „a nem iszlám tanítás bűn".