Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraelbe érkezett az amerikai védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 22. 11:23

Kétnapos munkalátogatásra Izraelbe érkezett április 21-én, vasárnap Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter, aki hivatalba lépése óta először látogat el a Közel-Keletre: ennek során felkeres négy arab országot is a jövő héten.

Úton Izraelbe, még a repülőgépen adott nyilatkozatában Hagel leszögezte, hogy az Egyesült Államok és Izrael pontosan ugyanazt a fenyegetést látja Iránban, de különbözik véleményük annak megítélésében, hogy a veszély mikor éri el azt a szintet, amikor katonai csapás válik szükségessé. Ismét hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre, ám a katonai erő alkalmazásának a végső lehetőségnek kell lennie.

Az amerikai vezetők közül Hagel a harmadik, aki egy hónapon belül Izraelben jár. John Kerry külügyminiszter két hete, Barack Obama elnök pedig egy hónappal ezelőtt látogatott el Izraelbe és Ciszjordániába.

A 66 éves Hagelt – a kinevezését megerősítő szenátusi meghallgatás előtt – keményen bírálták republikánus párti politikusok egyes, Izraelt érintő korábbi kijelentései miatt, mondván, nem támogatja elég határozottan a zsidó államot. Azzal, hogy Izraelt választotta első tengerentúli úti céljának, igyekszik maga mögött hagyni ezt a vitát, illetve meggyőzni azokat is, akik szerint Iránnal szemben viszont túl gyenge és határozatlan az álláspontja.

Hagel még vasárnap tárgyal izraeli hivatali partnerével, Móse Jaalonnal, másnap pedig Simon Peresz izraeli elnökkel. Izrael után Jordánia, Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Államok fontos közel-keleti szövetségesei következnek.

Az Egyesült Államok tízmilliárd dolláros fegyverüzlet aláírására készül Izraellel, Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel az Irán jelentette fenyegetettség ellensúlyozására.

A várakozások szerint Hagel és izraeli vendéglátói véglegesítik azt az egyezményt, amelynek alapján az Egyesült Államok izraeli vadászgépek által használt rakétákat, KC-135 típusú üzemanyag-szállító repülőket és V-22 „Osprey" csapatszállító repülőket szállít a zsidó államnak. Az amerikai védelmi miniszter úgy véli, hogy ezzel a „rendkívül jelentős fegyverkereskedelmi megállapodással nagyon világos jelzést" küldenek Iránnak.

„A lényeg az, hogy Irán fenyegetést, valós veszélyt jelent" – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy nemcsak azért, mert nukleáris ambíciói vannak, és kinyilvánított célja Izrael elpusztítása, hanem azért is mert gyaníthatóan támogatja a terrorizmust.

Az Egyesült Arab Emírségek 26 darab F-16-os vadászgépet készül vásárolni – csak ennek az üzletnek az összege elérheti az 5 milliárd dollárt -, valamint ezekről a gépekről távoli földi célpontokra indítható rakétákat. A rakétákból Szaúd-Arábia is vásárolna saját hadserege számára.