Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraeli katonák lelőttek egy jordániai bírót egy határátkelőnél

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 11. 17:59

Izraeli határőrök március 10-én, hétfőn lelőttek egy jordániai bírót, aki – az izraeliek állítása szerint – megpróbálta elvenni az egyik katona fegyverét a Ciszjordánia és Jordánia között fekvő Allenby határátkelőnél.

Egy jordániai tisztségviselő megerősítette, hogy „az izraeli katonára támadó" jogász 2009 óta dolgozik Ammanban bíróként.

Micky Rosenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője elmondta, hogy vizsgálják a valószínűleg nacionalista indíttatású ügyet, és ideiglenesen lezárták a határátkelőt.

A ciszjordániai palesztin vezetés elítélte a bíró lelövését, és közölte, hogy ez a gyilkosság csupán egy a Palesztinában elkövetett emberi jogsértések sorában.

Az Allenby átkelőhelyet Izrael, Jordánia és a Palesztin Hatóság közösen működteti, és a Ciszjordániából a szomszédos Jordániába tartó palesztinok által előszeretettel használt határátkelő. A külföldi diplomaták és turisták ugyancsak nagy számban utaznak át az Allenbyn, az izraeliek azonban nem használhatják.

A határátkelő környékén ritkán fordul elő lövöldözés.

Izrael és Jordánia húsz évvel ezelőtt kötött békemegállapodást, és szorosan együttműködnek a biztonsági kérdésekben.

Jordánia lakosságának mintegy fele palesztin, és sok Ciszjordániában élő palesztin rendelkezik jordániai állampolgársággal. Ciszjordániát 1967-ben foglalta el Jeruzsálem Jordániától, a területen élő palesztinok azonban jövőbeli független államuk részének tekintik.