Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtartották a ciklus utolsó érdekegyeztető fórumát

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. március 11. 16:58

A politikai ciklus utolsó Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumát tartották március 11-én, kedden a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában. A fórumon a szakszervezetek, valamint a munkáltatói oldal tisztviselői mellett jelen volt Vargha Tamás, a tárca parlamenti államtitkára is.

Az államtitkár napirend előtti hozzászólásában emlékeztetett arra, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter és az érdekképviseletek március 11-én aláírták az idei béren kívüli illetményről szóló megállapodást. A dokumentumban rögzítik egyebek mellett a munkába járás támogatásán át a különböző segélyeken keresztül a bankszámla-hozzájárulást is.

„Azt gondolom, hogy nagyon fontos a megállapodás mindannyiunk számára, és az is, ami azon kívül hangzott el, jelesül, hogy folyamatban van az ügyeleti és készenléti pótlékok rendszerének felülvizsgálata" – fűzte hozzá.

1595968283
A politikai ciklus utolsó Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumát tartották

Vargha Tamás szerint az altiszti és a legénységi – összesen 12 ezer 600 főnyi – állomány részére kifizetett 10 ezer forintnyi bérkiegészítés is azt bizonyítja, hogy „mindannyian egy irányba húzzuk az evezőket, és egy irányba hajtjuk a csónakot". Hozzátette: a honvédelmi vezetés elkötelezett amellett, hogy a közszolgálati életpályamodellel összefüggő valódi bérrendezés minél előbb bevezetődjön, de addig is „a lehetőségeinkhez és a teljesítőképességeinkhez mérten akartunk és tudtunk lépni".

Az államtitkár mondandója végén megköszönte a fórumnak a közös munkát, és azt mondta, hogy a viták ellenére az elmúlt négy évben és abban a másfél esztendőben, amelyben már ő is jelen volt, mindig sikerült megtalálni a közös nevezőt. Hozzátette: bízik abban, hogy ez a jövőben is így lesz, függetlenül a választások kimenetelétől.

Czövek János, a Honvédszakszervezet (HOSZ) elnöke és a munkavállalói oldal ügyvivője az államtitkár szavaira reagálva elmondta: az elmúlt négy évben sokat fejlődött az egyeztető fórum tevékenysége, ami fontos, hiszen mindenki abban érdekelt, hogy megoldódjanak azok a problémák, amelyek esetlegesen a HM területén felmerülnek. „Ebben vagyunk továbbra is érdekeltek: a tárgyalásos úton a megegyezés irányába haladni" – fűzte hozzá.

1595968283
Vargha Tamás parlamenti államtitkár, Erdélyi Lajos dandártábornok és Siposs Ernő Péter dandártábornok

Vargha Tamás viszontválaszában jelezte: a közös munkát folytatni fogják, hiszen „mindnyájunk közös érdeke, hogy a Magyar Honvédséget ne csak fenntartsuk, hanem fejlesszük is és megbecsüljük. Én erre teszek önöknek ígéretet" – fűzte hozzá.

A fórumon Kovács Tamás, a HM Humánpolitikai Főosztályának vezetője bemutatta a közszféra életpályamodelljének helyzetét. A vezető egyebek mellett azt mondta: sikerült elérni, hogy ha egy katona önhibáján kívül válik ki a rendszerből, akkor előnyt élvez a tárcánál a továbbfoglalkoztatás szempontjából. Ráadásul próbaidő nélkül léphet át a megszerzett munkakörbe, és türelmi időt is kap az ahhoz szükséges ismeretek elsajátítására – tette hozzá.

1595968283
A szakszervezetek képviselői

Czövek János hozzászólásában kiemelte, hogy fontos az együttműködés a témában, mert megnyugtató megoldásokra van szükség. “Annál is inkább, mert nagyon sokan érdeklődnek, hogy miként lehet belépni ebbe a rendszerbe" – fűzte hozzá.

Dr. Jelen Gábor ezredes, a Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály vezetője az ülés következő napirendi pontjával, a lakásügyek és lakhatási támogatások idei alakulásával kapcsolatban azt mondta, hogy a tárca „mérföldkőhöz" érkezett, hiszen jelentős változások várhatóak. „A keretet egy új előmeneteli rendszer és egy új humánstratégia alapozza meg, amelyben (…) a jelenleginél nagyobb súllyal esik latba a rendfokozat, mint a karrierlétrán elért eredmények". Szerinte ugyanis a hadseregben az elért rendfokozat objektívebb mérőeszközként szolgál. Terveik között szerepel továbbá két új lakhatási rendszer bevezetése: az első, a lakáspénz az albérleti hozzájárulást, a másik pedig − az egyszeri pénzbeli támogatás − a vissza nem térítendő juttatást váltaná fel.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária