Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Határozott lépések a jó irányba

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. március 11. 16:30

Több tekintetben is előrelépést jelent a Magyar Honvédség személyi állományának 2014. évi, egyes illetményen kívüli juttatásairól szóló megállapodás – mondta Hende Csaba március 11-én Budapesten.

Kedden reggel, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában írta alá a Magyar Honvédség személyi állományának 2014. évi, egyes illetményen kívüli juttatásairól szóló megállapodást Hende Csaba honvédelmi miniszter, Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke, dr. Zsiga Imre, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke és Kelemen József nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.

1595968282
Balról jobbra: dr. Benkő Tibor vezérezredes, dr. Dankó István, Hende Csaba, Czövek János, dr. Zsiga Imre és Kelemen József nyugállományú altábornagy

Az aláírást megelőzően a miniszter kiemelte: a katonák a tavalyi évben minden körülmények között hősies, kiváló helytállást tanúsítottak úgy itthon – különös tekintettel az árvízi veszélyhelyzetre –, mint a külföldi missziókban. A kormány erre is tekintettel döntött úgy, hogy idén január 1-jétől – mindaddig, amíg a közszolgálati életpályamodellen belül a honvédelmi életpályamodellt teljes körűen megalkotják és bevezetik, beleértve ebbe az új bérezési rendszert is – a legénységi és az altiszti karnak havi 10 ezer forintos illetménykiegészítés jár január 1-jéig visszamenőleg. A béren kívüli juttatások tekintetében az önkéntes egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás havi 3000 forint, az önkéntes nyugdíjpénzári munkáltatói hozzájárulás havi 4200 forint marad – mondta Hende Csaba. Jelentős előrelépés tapasztalható a bankszámla-hozzájárulás tekintetében, amely korábban évi 2000 forint volt, most azonban havi 1000 forintra emelkedik a mértéke. A helyi utazási bérletek tekintetében a bérlet árának 50 százaléka a hozzájárulás, míg a tanévindításhoz gyermekenként 24 500 forintot, nevelési támogatásként gyermekenként 23 190 forintot tesz hozzá a tárca. A cafeteriát illetően a katonák havi 5000 forint értékben részesülnek Erzsébet-utalványban, illetve további havi 5000 forint értékben EMC-utalványban.

Hende Csaba hozzátette: a tisztek és az altisztek részére 126 ezer forintnyi éves utánpótlási ruházati illetményt állapítottak meg, amelyből 15 ezer forintot készpénzben kapnak meg a jogosultak, sportruházat vásárlása céljából. A szerződéses legénységi állomány esetében az utóbbi összeg 10 ezer forint. A közalkalmazottak 50 ezer forintos ruházati költségtérítésben részesülnek, természetesen bemutatott számla ellenében. A honvédségi étkezdékben biztosított ebéd továbbra is 600 forint ebédenként. A központi segélyre fordítható összegeket legalább a 2013-as összegben biztosítják, a kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők cafeteria-juttatását pedig bruttó 200 ezer forintban rögzítették. A megállapodásban foglaltakat a felek augusztus végéig értékelik, és a negyedik negyedévben a tárca megvizsgálja majd az esetleges megtakarítások felhasználási lehetőségeit. „Mint látható, több tekintetben is előrelépést jelent a megállapodás, és ugyan elégedettek nem lehetünk, ezek határozott lépések a jó irányba" − összegezte a miniszter.

1595968282
A felek pozitív előrelépésként értékelték a megállapodást

A szakszervezetek vezetői szintén előrelépésként szóltak a megállapodásban foglaltakról. Czövek János jelentős állomásnak nevezte azt a HOSZ hosszabb távra megfogalmazott, 20 százalékos béremelési követelésének teljesülése felé vezető úton, és külön kiemelte a havi 10 ezer forintos illetménykiegészítés pozitív voltát. Zsiga Imre és Kelemen József úgyszintén jó irányba tett lépésként értékelte a megállapodást, valamint az elmúlt években a tárcával folytatott korrekt, higgadt, konstruktív és jó szándékú párbeszédet.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária