Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Németország háborúja Magyarország veszte lesz”

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. március 11. 16:08

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Pesti Napló ezen a napon arról ír, hogy a londoni alsóházban Churchill lord bejelentette: a német légierő fölényét figyelembe véve Angliának is muszáj léghajókat építenie. Továbbá megemlíti, hogy a fegyverkezés komoly készleteket von el a magyar néptől. „Németország háborúja Magyarország veszte lesz."

„Mire kellett az »orosz veszedelem«!" címmel jelent meg egy cikk a Népszavában, ami arról számol be, hogy az orosz fegyverkezésről szóló hírek újabb ürügyet adtak arra, hogy a német hadvezetőség újabb katonai követelésekkel lépjen a birodalmi gyűlés elé. Ötszázmillió márka hitelt kérnek a német tüzérség újjászervezésére.

Szintén a Népszava említi: „Az orosz hadügyi kormány egy hamburgi cég közvetítésével 20 millió márka értékű bőrt vásároltatott Amerikában. Ugyancsak Amerikában rendelt az orosz kormány negyvenezer darab borjúbőrt katonai célokra."

A Pesti Hírlap külpolitikai rovatában folytatódik az „orosz veszedelem" elemzése. Emellett rövid cikk jelenik meg „A hármas entente és a hármas szövetség tengeri hadereje"  címmel, valamint szóba kerül az angol fegyveres erők aktuális helyzete is. „A hármas-szövetség egyesített tengeri hadereje tehát így alakul: 786 hadihajó, 1 778 778 tonna tartalommal és 6000 ágyúval, személyzete: 9498 tiszt és 109 232 matróz."

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)


1595968281

1914 márciusi újságok
Címkéklapszemle