Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán kész lelőni az észak-koreai ballisztikus rakétát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. február 3. 22:35

Japán kész megsemmisíteni az észak-koreai ballisztikus rakétát, ha az veszélyezteti területét – jelentette be február 3-án, szerdán a szigetország védelmi minisztériuma.

A védelmi tárca parancsot adott az ország rakétavédelmi egységeinek, így a Japán tengeren lévő, Aegis rendszerrel felszerelt rombolóinak és a Patriot rakétaütegeket kezelő egységeinek: álljanak készen arra, hogy szükség esetén megsemmisítsék az észak-koreai ballisztikus rakétát, amelynek felbocsátására számítani lehet a phenjani bejelentés után.

Észak-Korea kedden jelentette be a „műhold felbocsátását" illető szándékát, a hírt megerősítette a londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) egyik szóvivője, és a japán Kyodo hírügynökség értesülései szerint a tesztet a Nemzetközi Távközlési Egyesületnek (ITU) is bejelentették.

Washingtonban, Tokióban és Szöulban azonban biztosak abban, hogy az effajta észak-koreai tesztek célja nem műholdak Föld körüli pályára állítása, hanem a hasznos terhet szállító, nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták tesztelése.

Japán és Dél-Korea óva intette Phenjant, hogy „műholdfelbocsátás" címén nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát teszteljen, figyelmeztetve Észak-Koreát, hogy ha mégis megteszi, az az ENSZ BT e kérdésben hozott határozatainak a megsértését jelentené.

Abe Sindzó japán miniszterelnök „súlyos provokációnak" nevezte, hogy Észak-Korea arról tájékoztatta az ENSZ két szakosított szervét: műholdat készül felbocsátani február 8. és 25. között.

Kisida Fumio külügyminiszter újságírókkal közölte, hogy Tokió tiltakozást juttatott el diplomáciai csatornákon keresztül Phenjannak. Jelezte: országa „más országokkal együtt" (az Egyesült Államokra és Dél-Koreára utalva) megpróbálja majd lebeszélni tervéről Észak-Koreát.

Dél-Korea kormánya is hasonlóképpen foglalt állást szerdán nyilvánosságra hozott közleményében, leszögezve: mindenfajta, műholdfelbocsátásnak álcázott rakétateszt „súlyos fenyegetést" jelent a világ békéjére és biztonságára. Figyelmeztette Észak-Koreát, hogy „súlyos árat" fizet majd, ha továbbhalad ezen az úton.

Egy szöuli kormányzati forrás jelezte, hogy országa „megteszi a megfelelő" lépéseket, nem részletezte ugyanakkor, hogy milyen intézkedésekre gondol.