Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelentkezett a halottnak hitt al-Kaida-vezető

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 11. 8:28

Az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) elnevezésű terrorszervezet feltett az internetre egy hangüzenetet második számú vezetőjétől, a szaúdi Szaíd Ali as-Sahritól, akinek a jemeni hatóságok korábban halálhírét keltették – közölte április 10-én, szerdán az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ.

A több mint 14 perces üzenetet a SITE tájékoztatása szerint egy újabb fotó kíséri a férfiról, akinek halálát már többször bejelentették a szanaai hatóságok, legutóbb január 25-én. Arra mindamellett nincs semmilyen utalás, hogy a most közölt felvétel mikor készült.

Sahri az üzenet nagy részében a rijádi hatóságokat vádolja, amiért úgymond lehetővé teszik az amerikaiaknak, hogy szaúdi területről támadják „a jemeni híveket". Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat térségbeli szervezetének társalapítója a jemeni erőik elleni amerikai dróntámadásokra utalt.

A terrorista vezető azt is hangoztatta, hogy „minden eszközzel meg kell szabadulni a Szaúd-rezsimtől". Említést tett szaúd-arábiai tüntetésekről, amelyeken az al-Kaidához kötődő fogva tartottak szabadon bocsátását követelték. Ezek időpontját nem közölte, de a legutóbbi ilyen demonstráció márciusban volt.

A jemeni hatóságok január 25-én bejelentették, hogy Sahri „belehalt azokba a sebeibe, amelyeket 2012. november 28-án egy terrorellenes műveletben szerzett Szaada tartományban". Az AQAP nem erősítette meg, de nem is cáfolta második emberének halálát, amint Szaúd-Arábia sem tette.

Szaíd Ali as-Sahrit, a volt guantánamói foglyot az amerikaiak 2007-ben átadták a szaúdi hatóságoknak. Otthon egy rehabilitációs programra küldték, amelyet Rijád az amerikai börtöntelepről hazatérő állampolgárai számára dolgozott ki, de Sahri megszökött, és a szomszédos Jemenben csatlakozott az al-Kaidához.