Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jemenben sikerült meghiúsítani egy amerikai katonák ellen tervezett merényletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 7. 20:33

A jemeni hadsereg október6-án, szombaton meghiúsított egy öngyilkos merényletet az ország déli részén fekvő al-Anad légi támaszponton, ahol amerikai katonák tartózkodnak – közölte egy helyi katonai forrás.

„Megakadályoztunk egy autóba rejtett pokolgéppel tervezett merényletet az al-Anad légi támaszponton, Lahadzs tartományban" – mondta az illetékes, hozzátéve, hogy a tervezett merénylet célpontjai a bázison szolgáló amerikai katonák lettek volna.

Elmondta, hogy a robbanószerrel megrakott gépkocsinak sikerült több ellenőrző ponton átjutnia, és a légi bázis területére behatolnia. A gépkocsi az al-Kaida nemzetközi terrorhálózaté volt.

Az al-Anad támaszponton két hónapja tizenöt amerikai katona tartózkodik, akik a terrorizmusellenes jemeni alakulat kiképzésében segítenek. Az idézett katonai forrás szerint vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy a gépkocsi hogyan tudott bejutni a támaszpontra a szigorú biztonsági óvintézkedések ellenére, amelyeket éppen az al-Kaida erős dél-jemeni jelenléte miatt vezettek be.

Az al-Kaida hasznot húzott a központi hatalom meggyöngüléséből, ami az Ali Abdalláh Száleh elnök lemondásával végződő tömegmozgalom következménye, és növelte befolyását az ország déli és keleti részében.